4 kwietnia 2014

Sernik wiedenski


Wyśmienity sernik, wilgotny, puszysty, bez kruchego spodu. Opada równomiernie, nie powstają częste w serniku podniesione boki.


Składniki:
1500 g sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
7 jajek
150 g masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 szkl. drobnego cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno całe wbijać jajka cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodawać twaróg.Dodać obie mąki i wanilię. 
Masę przełożyć do tortownicy - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i wysypane mąką.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C. Włożyć sernik do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 st. C. Piec 1 godzinę 40 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku delikatnie odchylając boki od formy.

Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady 
75 g masła
W kąpieli rozpuścić czekoladę z masłem. Wymieszać do gładkości. Rozprowadzić na serniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz