Bogracz - węgierska zupa gulaszowa - tradycyjnie przygotowywana w kociołku nad ogniskiem. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem.
Składniki:
500 g wołowego na gulasz
2 średnie cebule
2 łyżki smalcu
2 czerwone papryki
3 małe ząbki czosnku
pomidory krojone w puszce - odsączone z zalewy
1 łyżka papryki mielonej w proszku - słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mielonego kminku
garść makaronu - jak najmniejsze formy
4 średnie ziemniaki
4 kubki bulionu
w wersji z kluseczkami:
z mąki, wody i jajka przygotować ciasto jak na gęstsze kluski kładzione. Wrzucać bezpośrednio do bogracza.
Smalec roztopić, cebulę pokroić w dużą kostkę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę wołowe, czosnek, obie papryki w proszku, kminek. Obsmażyć, aż mięso się lekko zrumieni. Zalać bulionem, gotować 60 minut.
Po tym czasie wyjęłam mięso i pokroiłam na mniejsze kawałki. Włożyłam je z powrotem do garnka, dodałam pomidory i pokrojoną w duże kawałki paprykę.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do zupy ziemniaki i makaron. Gotować do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz