Mocno czekoladowe, wilgotne, błyskawicznie się robiące ciasto. Jego zrobienie zajęło mi nie więcej, jak 15 minut.
Przepis ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
115 g miękkiego masła
1/2 szkl. oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 szkl. cukinii startej na tarce o dużych oczkach ( 3 małe cukinie)
300 g mąki pszennej
60 g kakao (na zdjęciu w wersji z 30 g. - wystarczająco)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (pominęłam)
60 g pokrojonej na małe kawałki gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.
Dodawać na przemian mąkę ze śmietaną. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Wymieszać.
Blachę jak na pasztet (35 x 12 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, przelałam masę. Piekłam ok. 1,5 godziny w temp. początkowo 160 st. C, przez ostatnie pół godziny 180 st. C. Po godzinie sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Po wystudzeniu można polać ciasto polewą czekoladową, lukrem...
Uwielbiam czekoladowe ciasta i cukinię,dla mnie mix idealny ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto czekoladowe. Widziałam juz wiele wersji tego przepisu jednak ciągle nie moge się odważyć żeby je upiec:) pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudownie czekoladowe ciacho! Chyba się skuszę na nie:)
OdpowiedzUsuń