25 sierpnia 2013

Kotlety wieprzowe w sosie tuńczykowym z zielonym pieprzem.


Składniki:
6 cienkich kotletów wieprzowych
1 mała cebula
2 duże listki świeżej szałwii
garść świeżego tymianku
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
100 ml śmietanki 30 %
sól
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka tuńczyka w sosie własnym

Na maśle i oleju zeszklić czosnek (nie przypalić!), zdjąć czosnek z patelni i przełożyć do garnka w którym będzie się gotowało mięso. Na patelni obsmażyć kotlety. Po przewróceniu na drugą stronę dodać szałwię i tymianek, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć. Zalać śmietanką, dolać 1/2 szkl. wody. Chwilę pogotować. Przełożyć do garnka. Gotować pod przykryciem na małym gazie ok. 30 minut. 
Z garnka wyjąć kotlety i gałązki tymianku. Pozostałe składniki sosu razem z tuńczykiem zmiksować.
W garnku roztopić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać zmiksowany sos. Zagotować do zgęstnienia. Dodać kotlety. Wrzucić zielony marynowany pieprz.
Gotować na małym gazie do miękkości mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz