11 sierpnia 2013

Bazyliowy krem z pomidorów


Pikantny krem ze świeżych pomidorów podany z grzankami. Syty letni obiad.

Składniki na zupę:
1,5 kg pomidorów Lima
1 czerwona papryka
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)
1 duży ząbek czosnku
dobrej jakości oliwa z oliwek nadająca się do smażenia
solidna garść świeżej bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szkl. bulionu
1 spora cebula
sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny
odrobina peperoncino (suszona mała ostra papryczka)
śmietanka 30 %

Składniki na grzanki:
kromki bułki paryskiej
oliwa
czosnek

Paprykę przekroić, pozbawić gniazda nasiennego, pomidory przekroić wzdłuż - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
Wystudzić. Zarówno paprykę, jak i pomidory obrać ze skórki.
W garnku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, dodać pomidory i paprykę, poddusić. Zalać bulionem, posolić, popieprzyć, dodać ok. 1/4 łyżeczki cukru, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku i  i peperoncino. Gotować 10 minut. Dodać garść liści bazylii. Gotować kolejne 10 minut. Przestudzić. Łyżką cedzakową wyjąć gęstą zawartość. Zmiksować, wlać z powrotem do garnka. Dodać 1/3 szkl. śmietanki. Zagotować.
Skropić octem balsamicznym.


Grzanki:
Bułkę paryską pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać oliwę z czosnkiem. Wyjąć czosnek (spalony staje się gorzki i psuje smak oliwy). Obsmażyć bułkę  na oliwie (można też na maśle) uważając, żeby się nie przypiekły za bardzo, bo wtedy będą gorzkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz