Obawiałam się, że będzie smakowała jak przecierana zupka dla niemowlaka, ale nie - bardzo smaczna, wyraziście pomarańczowa. Lekko tylko podkręciłam smak na bardziej pikantny.
Składniki:
1 kg marchwi obranej i pokrojonej w talarki
masło
2 cebule pokrojone w kostkę
1 pomarańcza
4 cm korzeń imbiru
2 litry bulionu drobiowego
1/2 łyżeczka kuminu (zastąpiłam nim podany w przepisie kminek)
kolendra (nie miałam)
150 ml śmietanki 30 %
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
moje dodatki: curry, kumin
grzanki:
grzanki zrobiłam z upieczonej wczoraj focacci - pokrojonej w dużą kostkę i obsmażonej na maśle.
Na oliwie i 60 g masła zeszklić cebulę, dodać marchew, imbir i kumin.Następnie dodać skórkę startą z pomarańczy i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.
Następnie zalać bulionem. Gotować 15 minut. Zmiksować. Dodać śmietankę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać curry, sól, pieprz, ew. ponownie kumin.
Podawać z grzankami.
Fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń