20 grudnia 2010

Wędliny świąteczne -cz. 1 pieczona karkówka

Na naszym stole świątecznym tradycyjnie juz nie będzie kupnych wędlin. Nowość w tym roku to soczysta, miękka karkówka. Do kanapek, z sosami, chrzanem, ćwikłą.

Składniki:
1 i 1/2 kg chudej karkówki
3 czubate łyzki soli
2 łyzki grubo zmielonego pieprzu


Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć. Zagotować 2 litry wody , dodać sól. Wystudzić.

Karkówkę zalać solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte. Wstawić do lodówki na dobę, przekręcając je co kilka godzin na drugą stronę.

Wyjąć mięso z solanki, osuszyć bardzo dokładnie i włozyć na kilka godzin do lodówki.

Pieprz rozsypać na desce, połozyć na nim mięso i wcisnąć w nie pieprz. Zwinąć sznurkiem.

Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Mięso połozyć na kratce, pod kratkę połozyć puste naczynie i piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i trzymać w niej mięso przez 2,5 - 3,5 godziny.Pieczeń będzie gotowa gdy po nakłuciu będzie wypływał z mięsa klarowny płyn. Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl

5 komentarzy:

  1. domowe wędliny najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym,zjadła takiej domowej wędliny :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sam widok aż slinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuję dodać czerwonej wędzonej papryki posypując dodatkowo tymiankiem a przed włożeniem do piekarnika lekko spryskać oliwą smakową np oregano lub truflowa - niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń