Składniki:
1 i 1/2 kg chudej karkówki
3 czubate łyzki soli
2 łyzki grubo zmielonego pieprzu
Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć. Zagotować 2 litry wody , dodać sól. Wystudzić.
Karkówkę zalać solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte. Wstawić do lodówki na dobę, przekręcając je co kilka godzin na drugą stronę.
Wyjąć mięso z solanki, osuszyć bardzo dokładnie i włozyć na kilka godzin do lodówki.
Pieprz rozsypać na desce, połozyć na nim mięso i wcisnąć w nie pieprz. Zwinąć sznurkiem.
Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Mięso połozyć na kratce, pod kratkę połozyć puste naczynie i piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i trzymać w niej mięso przez 2,5 - 3,5 godziny.Pieczeń będzie gotowa gdy po nakłuciu będzie wypływał z mięsa klarowny płyn. Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl
domowe wędliny najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym,zjadła takiej domowej wędliny :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż slinka cieknie...
OdpowiedzUsuńProponuję dodać czerwonej wędzonej papryki posypując dodatkowo tymiankiem a przed włożeniem do piekarnika lekko spryskać oliwą smakową np oregano lub truflowa - niebo w gębie
OdpowiedzUsuń