Składniki:
filety swiezego pstrąga
cytryna
mąka
koperek
sól, pieprz
zielony pieprz
masło
Pstrąga umyć, dokładnie osuszyć. Oprószyć mąką, smazyć na silnym ogniu na gorącym maśle ok. 1 minuty, przewrócić na drugą stronę, smazyć ok. 4-5 min. Posolić, popieprzyć.Trzymać w cieple.
Na drugiej patelni doprowadzić do wrzenia: sok z połowy cytryny, 3 łyzki masła, łyzkę koperku. Posolić i popieprzyć. W oryginalnym przepisie - dodać kapary. Ja dodałam zielony marynowany pieprz.
Sos wlać na duzą patelnię, do tego pstrąga. Podgrzać.
Najlepiej smakuje z bułką.
przepis - na podstawie mniammniam.pl
zapowiada sie bardzo smaczna rybka:)
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty, a rybka pewnie pyszna. Bo z rybka tak jest czasami, ze im prosciej, tym lepiej.
OdpowiedzUsuńjestem na wielkie tak dla takiego pstrąga
OdpowiedzUsuńoj taka rybka musi fenomenalnie smakować;)
OdpowiedzUsuń