1 kurczak 1,6 - 1,8 kg
1 udko
20 g pektosoli
1 łyzeczka białęgo pieprzu
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyzeczki imbiru
1 łyzeczka cukru pudru
20 g zelatyny
50 ml wody
kilka kostek lodu
torebka foliowa do szynkowara
Kurczaka mocno schłodzić. Wykroić filety, odłozyć. Pozostałe mięso odkroić, razrm z mięsem z udka zmielić w maszynce na sitku o drobnych oczkach. Razem z filetami powinniśmy otrzymać ok. 1 kg mięsa. Masę (bez filetów!) miksujemy w malakserze z dodatkiem lodu. Lub jeszcze 2 razy mielimy w maszynce. Filety kroimy na mniejsze lub większe (ja - 1 cm) kawałki. Dokładnie mieszamy mięso wraz z filetami, wodą i pozostałymi składnikami.
Przełozyć do szynkowara wyłozonego folią. Docisnąć. Włozyć do lodówki na 12-24 godziny.
Następnie parzyć w temp. 75-80 st.C przez 45 minut. Włozyć do garnka z zimną wodą na 15 minut, potem na kilka godzin do lodówki.
przepis - ze strony zdrowo.domowo.pl
ale fajnie mieć taką domową :)
OdpowiedzUsuńJa nawet nie wiem, co to szynkowar, ale bardzo wszystko mi się podoba. Jako osoba, która praktycznie nie kupuje sklepowych wędlin, chętnie zaopatrzę się w takie cudo i wtedy skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń