17 czerwca 2015
torcik bezowy z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
200 ml śmietany 36 %
1 łyżka cukru pudru
Przepis na torcik z mojewypieki.com. Za żadne skarby mój piekarnik nie zmieści dwóch blatów o średnicy 20 cm, pieczenie na cztery tury uznałam za przesadę, zmodyfikowałam więc przepis do bezowej podstawy i pokruszonej góry.
Piekarnik rozgrzać do temp. 120 st. C. Z połowy składników ubić sztywną pianę, rozprowadzić na narysowanym na papierze do pieczenie kole o średnicy 20 cm. Piec 1,5 godziny. Zostawić na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Rano upiec drugi blat z drugiej połowy składników.
Rabarbar umyć, pokroić, posypać cukrem i polać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Dodać pokrojone truskawki. Przełożyć na durszlak, zostawić do odcięknięcia i wystygnięcia.
Ubić śmietaną z cukrem pudrem.
Na blat bezowy wyłożyć bitą śmietanę, następnie masę truskawkowo - rabarbarową i drugi blat bezowy w całości lub połamany na większe kawałki.
Ciasto znika momentalnie:).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz