3 czerwca 2015

Polenta zapiekana ze szpinakiem


Składniki (dla 3 osób):
1,5 szkl. kaszki kukurydzianej
2 szkl. bulionu
1 szkl. mleka

1/2 kg świeżego szpinaku
1 łyżka masła
kilka plastrów mozarelli
sól
pomidorki koktajlowe
olej

W rondelku zagotować bulion, dodać mleko. Wsypać kaszkę. Lekko posolić. Cały czas mieszając gotować 10 minut. Na papierze do pieczenia lub grubszej folii aluminiowej rozprowadzić gorącą kaszkę formując prostokąt o grubości ok. 3 cm. Wyrównać powierzchnię łyżką moczoną w zimnej wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Szpinak przebrać, pozbawić grubszych łodyżek, umyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak. Dusić pod przykryciem kilka minut. Posolić. Odlać wodę.
Płaskie naczynie do zapiekania posmarować cienką warstwą oleju. Wyciąć prostokąty z kaszki kukurydzianej i ułożyć je w naczyniu.
Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia w temp. 180 st. C. Następnie na każdym kwadracie ułożyć mozarellę, szpinak i pomidorki. Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut.

1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam polenty. Muszę koniecznie ją wypróbować :) Z moim ukochanym szpinakiem z pewnością dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń