W ramach nadrabiania zaległości w publikacji przepisów z akcji Lidla - racuchy z kaszy gryczanej. Bardzo smaczne racuchy, dodane do stałego menu. Na zdjęciu z zapiekanką z kopru włoskiego w beszamelu.
Przepis Karola Okrasy.
składniki:
gulasz:
1 kg wieprzowego na gulasz
biały pieprz, sól
40 g mąki pszennej
olej
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 cebule pokrojone w kostkę
400 g marchwi pokrojonej w grube plastry
szczypta majeranku
4 liście laurowe
4-5 goździków
szczypta cynamonu
2 łyżki miodu
250 ml piwa
1 pomarańcza
1/2 l. wody
racuchy:
350 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 duży ziemniak obrany i starty na grubych oczkach
2 jajka
50 g mąki
1 ząbek czosnku
1 mały por pokrojony w drobną kostkę
pieprz
sól, olej do smażenia
Gulasz:
mięso doprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Oprószyć mąką. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka wraz z zawartością patelni i sokiem. Na tej samej patelni: 2 łyżki miodu, cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać pokrojoną marchewkę, 4 liście laurowe, majeranek, goździki, cynamon. Wlać 20 ml piwa. Dodać skórkę z 1/4 pomarańczy. Całą zawartość oraz pomarańczę pozbawioną błonek i sok z pomarańczy dodać do mięsa. Plus 1/2 l. wody. Dusić pod przykryciem 1 godz. 30-40 min.
Racuchy:
Do ugotowanej kaszy dodać jajka, ziemniaka, 50 g mąki pszennej, ząbek czosnku. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu racuchy włożyć na 5 minut do piekarnika.
Pora cienko pokroić, dodać odrobinę oliwy, sól i pieprz.
Racuchy wyłożyć na talerz, na każdym ułożyć pora i gulasz.
1 komentarz: