13 lipca 2012
musztardowe ogórki Eli.
Ogórki mają delikatnie musztardowy smak. Nie przepadam za ogórkami, ale ten przepis skłonił mnie do zrobienia własnych zapasów na zimę:). Przepis Elżbiety K.
Składniki na 3 kg ogórków = 6 litrowych słoików.
3 kg ogórków
zalewa:
10 szklanek wody
2 szkl. 10 % octu
2 szkl. cukru
6 płaskich łyżek soli
10 czubatych łyżek musztardy delikatesowej
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 marchewki
3 płaskie łyżki gorczycy
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć. Ogórki dokładnie wyszorować, obciąć końce, ułożyć w słoikach. Zalać zalewą. Zakręcić, pasteryzować na mokro (w garnku w gotującą się delikatnie wodą) 5 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz