14 grudnia 2009

Parfait z wątróbek drobiowych z granatem i szałwią


Szybki w przygotowaniu i wykwintny w smaku - przepis z grudniowego nr miesięcznika "Kuchnia".
Składniki: (ja robiłam z połowy)
1 kg wątróbek kurczaka
oliwa
1 drobno posiekana czerwona cebula
2 ząbki czosnku
listki z kilku gałązek tymianku (ja-suszony)
mały kiesiszek brandy
250 g miękkiego masła
250 g zimnego masła
listki z małęgo pęczka szałwii
pestki z 2 owoców granatu
Pokroić wątróbki. Rozgrzać kilka łyzek oliwy, podsmazyć cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, zwiększyć płomień, wrzucić wątróbkę i tymianek. Smazyć przez 3-4 minuty - zeby wątróbka była z wierzchu usmazona, a w środku rózowa.
Kiedy wątróbka będzie gotowa wlać brandy. Zmiksować.
Dodać miękkie masło, znów zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Przełozyć do miseczek i wstawić do lodówki.
Postawić patelnię znów na małym ogniu, rozgrzać niewielką ilość oliwy, podsmazyć listki szalwii. Odsączyć.
Do rondelka wrzucić zimne masło i rozpuścić na malym ogniu. Odstawić, zebrać pianę. Wylać ostroznie (bez osadu z dna) sklarowane masło do miseczek z pasztetem obłozonych uprzednio listkami szałwii i granatami.Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz