17 października 2009

Światowy dzień chleba - Chleb z orzechami i serem pleśniowym

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)

Na Światowy Dzień Chleba wybrałam przepis na chleb, który smakuje mi najbardziej ze wszystkich, jakie do tej pory upiekłam. Przepis wg P. Reinharta zaczerpnęłam ze strony Liski.

17:00 dnia poprzedzającego pieczenie chleba, po południu:

2/3 szkl. zakwasu żytniego
1 szkl. mąki pszennej zwykłej
1/8 do 1/4 szkl. wody

Wymieszać, powstałą kulę włożyć do naoliwionej miski. Po wierzchu równiez posmarować oliwą. Przykryć folią i odstawić na 4 godziny w temp. pokojowej.

21:00 - wstawić na noc do lodówki.
9:00 rano:Wyjąć ciasto z lodówki, pozostawić w temp. pokojowej na 1 godzinę.
10:00 : Do ciasta dodać:
4 1/2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyzeczki (lub 2 jeśli robimy bez sera) soli
1 1/2 - 1 3/4 szkl. wody
Zagniatamy, smarujemy oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy na 3 - 4 godziny w temp. pokojowej. W tym czasie ciasto zaczyna rosnąć.

13 - 14:00 - Wyjmujemy ciasto, dzielimy je na pół (jeśli mają być 2 bochenki) lub wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką.
Dodajemy 1 szkl. startego na tarce sera pleśniowego i 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich.
Uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia na 2 godz. w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st. C
Włozyć bochenki, spryskać piekarnik wodą. Zmniejszyć temp. do 230 st.C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 210 st.C i piec kolejne 20 minut.
Wystudzić chleb na kratce.

2 komentarze: