Słodki krem, ale ciasto bez dodatku cukru, rurki więc nie są zbyt słodkie. Można je nadziewać też nutellą lub zrobić w wersji wytrawnej np. z farszem z pokrojonej w kostkę szynki z kremowym serkiem i dodatkami.
Poniżej przepis na rurki w wersji podstawowej.
Przepis pani D. z Lublina.
Składniki:
ciasto: 3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny Kasia lub innej do pieczenia, 1 szkl. śmietanki 30 %.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na placki, z których wykrawać paski o szer. ok. 5 cm. Paski nawijać na foremki do rurek (do kupienia np. na Allegro) "na zakładkę".
Tak przygotowane rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temp. 200 st.
przez ok. 25 min. Wystudzić.
przez ok. 25 min. Wystudzić.
Krem: 2 jajka + 7 łyżek cukru + 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 0,5 szkl. mleka + 1 opak. cukru waniliowego.
Wszystkie składniki kremu oprócz mleka dokładnie wymieszać rózgą. Wlać na gotujące się mleko. Zagotować. Ostudzić. Połączyć z 1 kostką masła extra.
Krem włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Napełnić nim szprycę i nadziewać całkowicie wystudzone rurki. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz