Jadłam w Grecji tę prostą potrawę w dwóch wersjach - z serem zółtym i z fetą. Obie wersje róznią się tylko tym, ze pomidory posypane są jednym lub drugim serem. Obie wersje bardzo mi posmakowały.
Składniki:
3-4 pomidory
łyzka dobrej oliwy z oliwek
oregano
ser feta lub ser zółty
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułozyć pokrojone w grube plastry pomidory. Jeśli nie są to pomidory bardzo słodkie - posypać odrobiną cukru. Plsstry skropić oliwą - najlepiej w sprayu, posypać serem. Zapiekać 15 minut.
Pyszne z bagietką.
Uwielbiam fetę na ciepło! A pomidory w sezonie to pod każdą postacią:) Do wypróbowania:) Bardzo fajna przekąska.
OdpowiedzUsuńwypróbowałam to danie, pycha !
OdpowiedzUsuńmiło mi, że smakowało:)
OdpowiedzUsuńReally interesting post, thanks a lot for sharing this with us!
OdpowiedzUsuń