Składniki:
100 g sera zółtego
115 g czarnych oliwek
1 łyzka proszku do pieczenia
1 łyzeczka mielonego kminku
1 łyzka suszonego tymianku
4 jajka
220 g mąki
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml oliwy
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. C.Formę 12x20 cm wysmarować oliwą, wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka i stopniowo wino i oliwę. Wymieszać dokładnie. Dodać następnie pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w kostkę ser i przyprawy.
Przełozyć do formy. Piec 45 min.
Podawać przestudzone. Nam smakowało posmarowane cienką warstwą ketchupu.
Przepis na podstawie przepisu ze strony ugotuj.pl
Uwielbiam takie połączenie składników!
OdpowiedzUsuńPyszne takie wytrawne ciasto...Intryguje mnie to połączenie z winem :-)
OdpowiedzUsuńBrilliant post, thanks so much for sharing this with us!
OdpowiedzUsuń