28 czerwca 2009

Churek - chleb szabasowy

Podobny w smaku do "Pan de Horiadaki" chleb szabasowy zrobiony z przepisu Maggie Glezer przetłumaczonego i zmodyfikowanego przez Mirabbelkę.
Składniki:
35 g zakwasu
80 g wody
135 g mąki pszennej 550 (luksusowa)

Składniki ciasta chlebowego:
200 g zaczynu j.w.
1 jajko
55 g oleju
200 ciepłej
400 g mąki pszennej 550
10 g soli
1 jajko na glazurę
sezam do posypania

W przeddzień pieczenia wymieszać zakwas z wodą i mąką, wyrobić na gęste, gładkie ciasto. Pozostawić do przefermentowania na 8-12 godzin do potrojenia objętości.
W dniu wypieku wymieszać jajko, olej, wodę. Dodawać powoli mąkę i zostawić na 20 minut.
Następnie dodać rozdrobniony zaczyn i sól. Wyrabiać ok. 8 minut, az ciasto będzie odrywać się od brzegów.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny ( w trakcie: po 1 godzinie odgazować).
Wyjąć i uformować prostokąt, zrolować w wałek. Prawy koniec podłożyć pod środek wałka, lewy zakręcić na zewnątrz, koniec pod spód. Ułożyć na blasze, przykryć folią i odstawić na 5 godzin do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C.


Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec 40 - 50 min., studzić na kratce.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zgodnie z życzeniem - dodaję zdjęcie kromek:)


7 komentarzy:

  1. ale piękny ,po prostu piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym zakrecaniem nic nie rozumiem... ;) ale chlebek wygląda pięknie i sądząc z przepisu jest smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na stronie Mirabbelki jest zdjęcie, które obrazuje "zakręcanie":mam nadzieję, że autorka nie ma nic przeciwko
    http://www.chleb.info.pl/index.php?id=92

    OdpowiedzUsuń
  4. Paproszku, przywitam sie na poczatek bo mni etu jeszcze chyba nie bylo :-)
    Cudny ten chlebek Ci wyszedl, jak wroce z wakacji do kraju szabatu to zapewne sie nan skusze :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja go sobie też wypróbuję, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przeslicznie, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń