4 czerwca 2009

sałatka z rukoli



Uwielbiam rukolę...ta hodowana na balkonie bardziej przypomina z wyglądu chwast, którym faktycznie jest, niż ekskluzywną zieleninę. Ale smakuje lepiej, listki są cieńsze i przez to delikatniejsze w smaku.

Na zdjęciu wersja ascetyczna sałatki. Ale polecam dodanie sera pleśniowego, posypanie parmezanem, pestkami słonecznika. Konieczne i niezmienne są tylko 3 składniki: rukola, oliwa z oliwek i grzanki. Reszta - w zależności od chęci i zawartości lodówki.

Składniki na sałatkę w wersji na zdjęciu:

rukola (umyta, listki oderwane od łodyg)
pomidor
grzanki
oliwa z oliwek
sezam do posypania

Wszystkie składniki wymieszać, przed podaniem posypać grzankami.
I to wszystko! wspaniałość prostoty...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz