4 czerwca 2009

biała ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem i zielonym pieprzem



Dorsz, czerniak, mintaj - jakakolwiek biała ryba w sosie śmietanowym ze świeżym szpinakiem z pieprzową nutą.
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl - ponizej w wersji lekko zmodyfikowanej.

Składniki:
1 duzy( 2 mniejsze) płat dorsza lub innej białej ryby
sok z cytryny
sól, pieprz, mąka
masło i olej do smażenie
duża garść szpinaku
50 gr (w oryginalnym przepisie więcej, ale wg mnie wystarczy 50 gr)
łyzeczka zielonego marynowanego pieprzu
6 łyzek śmietany śmietany ( 22 % kwaśna-3 łyżki plus 30 % słodka śmietanka-2 łyżki)

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odczekać 15 min. Następnie osuszyć rybę, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i smażyć na gorącym oleju z dodatkiem masła. Jak ryba lekko się zarumieni-zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.

SOS:

na patelni na której smażyła się ryba roztopić pokruszony rokpol ze śmietaną, dodać pieprz marynowany, szpinak i opruszyć mąką. Jak szpinak zmięknie, a sos lekkko się zagęści - zdjąć z ognia, polać rybę.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. fajny przepis myślę, że warto go wysłać na konkurs na stronie www.kpryba.pl

    OdpowiedzUsuń