8 czerwca 2009

Chleb kukurydziany na zakwasie


To jest najlepszy chleb jaki upiekłam do tej pory...wprawdzie za kazdym razem tak uwazam ilekroć wypróbowuję kolejny przepis ze strony Mirabbelki :) ale ten jest naprawdę wspaniały! Dosyć niski, niezbyt duży, ale smak ma niesamowity.

Zaczyn:
2 łyzki aktywnego zakwasu
30 g letniej wody
60 g mąki pszennej
20 g kaszki kukurydzianej
100 g zimnej wody

Ciasto:
200 g zimnej wody
300 g mąki pszennej np.550
1 łyżka soli
zaczyn jw.
schłodzona kaszka jw.
kaszka kukurydziana do posypania
Przepis cytuję za Mirabbelką a ona z kolej powołuje się na źródło www.petras-brotkasten.de.
1. Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.
2. Kaszkę wymieszać wymieszać z wodą i pozostawić na 15-20 min.
3. Wyrabiać 15 min. aż ciasto będzie gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sól i wyrabiać dalej z rozdrobnioną kaszką kukurydzianą w międzyczasie ochłodzoną, aż całkiem wchłonie się w ciasto. Masa będzie wilgotna i klejąca.
5. Włożyć ciasto do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na 3 1/2 godz. żeby się napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości. W trakcje po 30, 60 i 90 minutach odgazować.
6. Ciasto posypać mąką i wyjąć na posypany mąką blat, uformować okrągły bochenek, przykryć folią i odstawić na 15 min.
7. Nasypać na talerz kaszki kukurydzianej, bochenek spryskać wodą i zanurzyć w kaszce. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania ( u mnie-miska wyłożona ściereczką), przykryć folią i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzxin.
8. Nagrzać piekarnik na 220 st.
9. Chleb przed pieczeniem naciąć spiralnie.
10. Piec 40-45 min. Ostudzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Rzeczywiscie bardzo dobrze sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. mówisz ze smaczny? może i ja sie na niego skuszę :)

    OdpowiedzUsuń