26 czerwca 2009

Crusty French Bread


Przepis pochodzi ze strony video.about.com w tłumaczeniu zamieszcznym na blogu Izabeli.
Bardzo dobre pieczywo - smakuje trochę jak chleb, trochę jak bułka. Z podanych składników wyszła mi wielka bułka paryska z trudem mieszcząca się na blasze.

Składniki (podaję za Izabelą w przeliczeniu z cups-ów):

3,5 szklanki mąki pszennej (ja użyłam pszennej 750)
240 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 op. suszonych drożdży lub 2 dag świeżych
1 białko
60 ml letniej wody (do rozpuszczenia drożdży)
Do 60 ml wody wrzucić drożdże, trochę mąki, zamieszać, zostawić na chwilę.
Wymieszać z resztą składników (7-8 minut przy ręcznym wyrabianiu). Pozostawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować i zwinać jak roladę. Położyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Ponacinać, posmarować białkiem. Ja jeszcze posypałąm sezamem.
Piec 30 min. w temp. 220 st. (u mnie - 25 min.początkowo w w.w. temp., po ok. 15 min. zmniejszyłam do 200 st.).

4 komentarze:

  1. Wlasnie zapisalam sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przystojny ten chleb w twoim wykonaniu ,naprawdę !:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajowo, tak oryginalnie wyglada, taki rozerwany od środka, tak po domowemu!

    OdpowiedzUsuń