Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Imprezy. Dwa razy uzyłam mleka sklepowego w torebkach - wyszła ricotta. Ser na zdjęciu jest zrobiony z mleka prosto od krowy kupionego w nowo otwartym mlekomacie w Tarnowskich Górach.
Składniki:
3 litry mleka prosto od krowy
1/5 g podpuszczki
40 ml kefiru
60 g soli
Mleko podgrzać do temp. 38-40 st.C. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną w niewielkiem ilości wody podpuszczkę i kefir. Mieszać 1 minutę.
Przykryć, zostawić na 30-40 minut. Po tym czasie na powierzchni powinien zrobić się skrzep. Nalezy pokroić go na kawałki max.0,5 cm x 0,5 cm. Zostawić na pół godziny.
Następnie naszykować sitko z b.małymi oczkami i przełozyć do niego skrzep. Pozostawić do odcieknięcia na 20 godzin. Po godzinie wyjąć delikatnie ser w włozyć go z powrotem do sitka "do góry nogami". Czynność powtarzać co 2 godziny. Ja niestety zrobiłam przerwę (dzień roboczy) i dziurki nie są takie, jakie powinny być.
Po tym czasie ser włozyć na 4-5 godzin do solanki (woda i sól). Ja wolałam wersję delikatną, więc wyjęłam ser po 2 godzinach.
Ser bardzo ładnie się kroi, pasuje na kanapki, do zapiekanek, pomidorów.Do wszystkiego:)
"Spisze se", moja Droga, bo próbowałam prawdziwego i bardzo mi smakował, a przedwczoraj robiłam zwykły twaróg. Bardzo Cię pozdrawiam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tych mlekomatów - może do Wrocławia też dojdą...
OdpowiedzUsuńoch, jaki piękny. kupne równac się nie mogą ;]
OdpowiedzUsuńoch mlekomatów też zazdroszczę! a ser 1sza klasa :)
OdpowiedzUsuńSmaczny. Robiłam swój dawno temu.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tego sera. ani kupnego, ani tym bardziej domowego. bardzo mnie ciekawi jego smak..
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje !
A powiedz, paproszku, gdzie można dostać podpuszczkę? Będę miała mleko i tym razem chciałabym zrobić Twój ser...
OdpowiedzUsuńwygląda tak cudownie domowo!
OdpowiedzUsuńEwalajna - podpuszczkę kupiłam na allegro - w opakowaniu 1 gram. Jest sporo aukcji.
OdpowiedzUsuńPaproszku, dziękuję za odpowiedź:) Zatem będę szukać i niebawem Twój ser będzie mój:)
OdpowiedzUsuń