5 lipca 2009

Weekendowa piekarnia # 38 - 1. Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami


Postanowiłam upiec obie propozycje gospodyni tej edycji Weekendowej Piekarni- Ani z blogu
Moja Mała Kuchnia. Jako pierwszy Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami.
Bardzo nam smakuje ten chleb i mimo, że mimo dodatków pasuje i do wędliny i do sera, to chyba najlepszy jest z samym masłem.

Przepis (Hamelmana z jego książki "Bread") cytuję za Anią.
zaczyn:
100 gr mąki pszennej chlebowej
60 gr wody
20 gr zakwasu (pszennego w przepisie oryginalnym)
ciasto właściwe:
275 gr mąki pszennej chlebowej
125 gr mąki pszennej razowej
270 gr wody
25 gr miękkiego masła
10 gr soli
7-8 gr świeżych drożdży
zaczyn
60-65 gr orzechów laskowych
60-65 gr suszonych śliwek (np. kalifornijskich), grubo pokrojonych

Mieszamy składniki zaczynu aż się dobrze wymieszają - powstanie bardzo gęsta masa. Przykrywamy i zostawiamy na 12-16 godzin.Zanim weźmiemy się do wyrabiania ciasta należy wyprażyć orzechy - w tym celu nagrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 C i wysypujemy orzechy (całe) na blachę. Wkładamy do piekarnika (środkowa półka) na 8-12 minut. Później po wystudzeniu skórka powinna bardzo łatwo schodzić, wystarczy potrzeć kilka orzechów między dwoma dłońmi. Same orzechy powinny być lekko brązowe z wierzchu. Tak wyprażone orzechy dadzą bardzo piękny aromat naszemu chlebowi.Gdy mamy gotowy zaczyn mieszamy składniki ciasta - zostawiamy na razie osobno orzechy i śliwki dodamy je później - tuż przed końcem wyrabiania. Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Będzie ono trochę luźniejsze, czym nie należy się przejmować, gdyż orzechy i śliwki przyjmą część wilgoci. Pod koniec wyrabiania dodajemy orzechy ze śliwkami i wyrabiamy jeszcze krótko do ich równomiernego wymieszania się.Zostawiamy ciasto przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny.Jeśli ciasto wyrasta godzinę to nie musimy go składać, jeśli ma wyrastać 1 1/2 godziny to składamy je raz po 45 minutach.Kształtujemy bochenek i dajemy do wyrośnięcia do koszyka lub przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami). Tutaj Hamelman pisze, że można z powodzeniem upiec z tego przepisu bułki - wtedy dzielimy ciasto na przykład na 8 części, kształtujemy bułki i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Tak przygotowany chleb / bułki powinny wyrastać około 1 godziny.Nagrzewamy w międzyczasie piekarnik do 235 C i gdy chleb jest gotowy wkładamy go do piekarnika i pieczemy z parą. Po 15 minutach skręcamy temperaturę do 215 C i pieczemy dalsze 25-30 minut.Gotowy chleb studzimy na kratce.

6 komentarzy:

  1. Jaki zgrabny bochenek upiekłaś! Bardzo jest milo ,że chleb upiekłaś i to taki okazale piękny i jeszcze tak smakuje
    Ania wyszperała nam arcy smaczny przepis na pyszny chleb
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebuś jak się patrzy! pięknie wyrośnięty, okrąglutki a jaki smaczny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Paproszku, ogromnie sie ciesze ze Wam smakuje! Sliczny chleb! Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  4. ekstra chlebek:) gdybym miala zakwas tez bym upiekla, ale ze nie mam to zrobilam z ziemniaczkami:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny bochenek :-) A smak ma przezacny, wiem ;)

    OdpowiedzUsuń