8 lipca 2009

Suflet serowy


To mój pierwszy suflet serowy, ale na pewno nie ostatni. Pyszna, szybka i wykwintna kolacja.
Składniki:
4 łyzki mąki
6 dag masła
15 dag startego sera żółtego (cheddar)
6 jaj
2 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Z mąki i masla zrobić jasną zasmażkę, ostudzić, a następnie wlać do niej mleko, wsypać prxyprawy i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Do przygotowanej masy wlać żółtka i ser żółty, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy do sufletów (ew. tortownicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. w temp. 180 st., następnie 25 min. w temp. 200 st.
Podawać od razu.
przepis z "Ciasta i ciasteczka na ostro"H.Jachowska

2 komentarze:

  1. Wyrósł zawodowo! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam tuńczyka z puszki, było pycha!!

    OdpowiedzUsuń