18 sierpnia 2010

drożdżówki z truskawkami i kruszonką.


Składniki:
2 i 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła
12 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
bułka tarta
30 dag truskawek
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wymieszać cukier, mleko, jajka i zółtko. Dodać mąkę i drozdze. Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko zagnieść, uformować okrągłe bułeczki, pozostawić na blasze wyłozonej apierem do pieczenia do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu w kazdej bułce dnem szklanki zrobić głębokie wgłębienie. Wsypać w to miejsce trochę bułki tartej, ułozyć truskawki. Posypać kruszonką, posmarować jajkiem.
KRUSZONKA:
60 g roztopionego masła
1/2 szkl. mąki
5 łyzek cukru

Piec w temp. 190 st. C przez ok. 20 minut.
przepis pochodzi ze strony moje.wypieki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie drożdżówki z owocami i kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piekne:) takie rumiane i okraglutkie i z kruszonka!!! mniam...

    OdpowiedzUsuń