14 stycznia 2010

z kuchni greckiej - Ser feta zapiekany z pomidorami


Składniki: na 3-4 porcje
20 dag sera feta
3 pomidory (o tej porze roku mozna zastąpić

odcedzonymi z płynu krojonymi pomidorami w puszce)
1 łzeczka oregano
2 łyzki oliwy z oliwek
zielony pieprz


Ser feta pokroić na plastry i wyłozyć nim wysmarowane oliwą naczynia do zapiekania. Pomidory zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połozyć na ser. Posypać zeilonym pieprzem i oregano. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Raczej nie dłuzej - za pierwszym razem trzymałam za długo i wyszła zupa z fety:)
Ja zapiekłam na patelenkach do raclette (fot. nizej).
Pasuje do tego dania białe pieczywo, chlebki Naan, pita.
przepis pochodzi z ksiązeczki "Kuchnia grecka" z serii Kuchnie Świata.Kolekcja



1 komentarz: