![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBlI6Eg-nkd_eXbyT-vivWF-TFr0jOHz09R2_eiqrPii_w2zmXcameVdajquO6RBxiPYQ_Es1MJK7U82_9uvreerrRnCSD2cdXo9-zzy5WFtgbZixduoA7k6C3aPO8KvFbG9OUlk5yMHE/s400/warkocz.jpg)
1 rulon ciasta francuskiego
30 dag ugotowanego i odsączonego szpinaku
15 dag fety
2 jajka (w oryginale surowe, ja kierując się innym
przepisem uzyłam 1 jajko ugotowane na twardo)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Rozwałkować ciasto na długość bryftanki i na szerokość równą szerokości dna plus szerokość obu boków formy . Wymieszać z przestudzonym szpinakiem pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić.
Na środku ciasta rozłozyć plastry szynki, na to szpinak z fetą, posypać pokrojonym jajkiem.
Część ciasta niepokrytą masą ponacinać w paski odchodzące od środka. Zawijać je wokół farszu jak warkocz, ciasno oplatając środek. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na papierze do pieczenia dociśnięte przez inną formę przez 30-40 minut w temp. 180 st. C. Ja ułozyłam warkocz po jednej stronie szerokiej blachy i docisnęłam wąską formą do pasztetów. Dzięki temu warkocz zachował formę.
Zostawić na kilka godzin do wystudzenia i ściśnięcia.
Przepis ( zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z dodatku do GW-"Kulinarny atlas świata"-kuchnia grecka.
Tak wygląda warkocz po upieczeniu przed pokrojeniem:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGa1z1tM6pea4N1L3oD97mG1a-aebKfo3LMyv4mfB4OP4dLDTliWoqWm9iVg1a_Vt6gBZDwLbMmaZAsbnu0gzP337Lut6-xTY_WTHn2aKTyPWBbz9aWo2BsIW1MJXH_U9OzzZAM_OqeR8/s400/warkocz_caly.jpg)
szpinak yumyum :)
OdpowiedzUsuń