9 stycznia 2010

klasyka polska - ŁAZANKI z kapustą i grzybami

Łazanki - w zasadzie trudno o łatwiejszą w przygotowaniu potrawę. A jednak są łazanki i ŁAZANKI. Poniżej przepis na (wg mojej oceny) ŁAZANKI. Ale nadal poszukuję niedoścignionego smaku sprzed wielu lat z pewnej kuchni masowego żywienia:).
Składniki: 3 - 4 porcje
3/4 opakowania makaronu typu łazanki (ja uzywam Lubelli)
5-6 suszonych podgrzybków (mozna zastąpić bulionem grzybowym. Wtedy zwiększyć
ilość pieczarek)
3 - 4 duze pieczarki
garść kiszonej kapusty
masło i olej do smazenia
1 liść laurowy
opcjonalnie: ser zołty, bułka tarta.
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać listek laurowy. Gotować pół godziny. Odcedzić.
W duzym garnku gotować pół godziny grzyby suszone.
Na duzej patelni obsmazyć na oleju z masłem pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Zostawić na patelni.
Następnie wyjąć z garnka ugotowane grzyby, posolić wodę i wsypać makaron. Gotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Do patelni z pieczarkami dodać makaron, ugotowane i pokrojone grzyby suszone, kapustę. Doprawić solą, pieprzem, mozna równiez dodać trochę przyprawy typu Jarzynka (no cóz...glutaminian wzmocni smak). Wymieszać.
W wersji bardziej czasochłonnej - naczynie zaroodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłozyć zawartość patelni, zapiekać. Na 5-10 minut przed końcem posypać zołtym serem.
W wersji uproszczonej - po wymieszaniu na patelni - podawać. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

2 komentarze:

  1. Łazanek nie jadłąm od wiekó, och ale mam ochote na nie ....częstuje sie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko , jak ja lubię łazanki z kapusta
    Przepysznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń