13 stycznia 2010

Chleb Naan

Chlebki indyjskie Naan - do hummusu, innych past.
Nam smakuje nawet w wersji spolszczonej - posmarowany masłem z wędzoną makrelą i pomidorem, tez do gulaszu. Równiez do pieczonej fety z pomidorami (przepis zamieszczę w następnym poście).
Bardzo szybkie w wykonaniu.
Przepis pochodzi ze strony ugotuj.pl
Składniki:
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej (ja uzyłam 650)
20 g cukru
1 łyzka soli (dałam mniej)
2 łyzki oleju
czarnuszka

Nagrzać piekarnik do temp. 220 st. C. (górna grzałka i dolna).
Włozyć do niego blachę wyłozoną papierem do pieczenia zeby się nagrzała.
Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem. Mąkę połączyć z cukrem i solą. Składniki płynne wlać do sypkich. Wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut.
Dodać olej. Zagnieść.
Formować kulki wielkości piłeczek pingpongowych, wałkować placki o średnicy 10-15 cm. Wwałkować ziarna czarnuszki.
Chlebki piec na rozgrzanej blasze 5-7 minut az pojawią się pęcherzyki i lekko zrumienią.

2 komentarze:

  1. ....no ja już mam wszystko przygotowane i w sobotę piekę...;):) Twoje są sliczne

    OdpowiedzUsuń