16 stycznia 2010

kuchnia grecka - Pastisio


Ta przypominająca Lasagne zapiekanka to ponoć jedna z klasycznych potraw greckich.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego)
opakowanie makaronu typu rigatoni (nie mogłam dostać krótkich prostych rurek, uzyłam więc takiego, jak na zdjęciu - firmy Primo Gusto)
oliwa
tymianek
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
1 łyzka masła
2 łyzki mąki
1,5 szkl. zimnego mleka
ser zółty(np. gouda).
Makaron ugotować al dente. Mięso wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem, podsmazyć na oliwie.
Naczynie zaroodporne wysmarować lekko masłem - ja uzyłam formy do sufletów o średnicy 21 cm.
Układać na przemian mięso i makaron - pierwszą warstwą ma być mięso, ostatnią makaron. Zapiec 20 minut w temp. 180 st. C.
Beszamel - z masła i mąki zrobić gęstą zasmazkę. Stopniowo dodawać mleko. Zagotować, doprawić.
Po 20 minutach wyjąć potrawę z piekarnika, zalać beszamelem i posypać tartym serem zółtym. Zapiekać kolejne 20 minut (pierwsze 10 minut przykryte folią aluminiową), ostatnie 10 minut odkryte.
Jeszcze bardziej upodobniłam swoje pastisio do lazanii dodając trzy pomidorki pelati niezbyt drobno pokrojone. Ale według mnie potrawa zyskała na smaku.
przepis pochodzi z serwisu Ugotuj.to.pl

1 komentarz:

  1. Sorry ale to nie jest pasticio,gdzies dzwon dzwoni ale w innej wsi. Wiem,ze nie jest to mile zdecydowanie jestem pogladu aby nie podawac receptur nie znanych sobie bardzo dobrze, szkoda pieniedzy na produkty byc moze ta potrawa jest smaczna ale pasticio to wyzsza szkola jazdy!!!!

    OdpowiedzUsuń