26 października 2013

Tort makaronowy z sosem paprykowym.


Co zrobić z mięsem z rosołu jeśli nie chce mi się lepić pierogów?
Krokiety, zapiekankę z mięsa mielonego i cieniutko pokrojonych ziemniaków zapieczonych w śmietance.
Albo tort makaronowy.

Składniki:
2/3 opakowania makaronu - najlepiej bucatini (takie grube spagetti).
6 jajek
100 g startego zółtego sera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 opakowania sera feta
zmielone mięso z rosołu

na sos:
2 papryki
1/2 puszki krojonych  pomidorów 
1 mała cebula
1/2 szkl. rosołu
ząbek czosnku
odrobina chilli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pieprz
tymianek
odrobina oliwy

Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Odcedzić, wystudzić.
Wymieszać z przesmażonym mięsem mielonym. Posolić, popieprzyć, dodać 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zalać rozmąconymi jajkami. Wymieszać.
Tortownicę wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia (boki również). Dno posmarować odrobiną oleju i posypać bułką tartą (niekoniecznie, ale łatwiej będzie potem wyjąć zapiekankę. Układać masę makaronowo-mięsną co jakiś czas przesypując warstwą sera. Na wierzch posypać pokruszony ser feta.
Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.

Przygotować sos:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać czosnek, drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Po chwili dodać pomidory i przyprawy. Dusić do zredukowania sosu. Papryka nie powinna być rozgotowana, ale lekko chrupiąca.
Na tort makaronowy zużywam ok. połowy mięsa z rosołu.

1 komentarz: