15 czerwca 2013

Pstrąg tymiankowy w sosie cytrynowym.


Na zdjęciu pstrąg pieczony z tymiankiem w sosie cytrynowym z ziemniakami - ugotowanymi na półtwardo, a następnie obsmażonymi na klarowanym maśle ze świeżym rozmarynem oraz z pieczonym bakłażanem.

Składniki:
2 pstrągi
świeży tymianek
cytryna
sól, pieprz
koperek
olej
masło
mąka pszenna
mleko

Pstrągi umyć, ułożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej - każdego na osobnym kawałku folii.
Do środka ryby włożyć gałązkę tymianku, posolić, popieprzyć. 
Zawinąć dokładnie folię robiąc nad rybą mały "namiot" tak, żeby między rybą, a folią była wolna przestrzeń.
Piec 30 minut w temp. 180 st.C.
Po upieczeniu wyjąć rybę z piekarnika nie wyjmując jej jednak z folii.

Sos cytrynowy:
z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać ok.pół szklanki mleka. Cały czas mieszając gotować kilka minut. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę cytryny, spróbować, ewent. kolejną łyżeczkę - wg smaku.
Dodać koperek.
Na talerz wyłożyć pstrągi, polać sosem.

Na zdjęciu z ziemniakami - ugotowanymi na półtwardo, a następnie obsmażonymi na klarowanym maśle ze świeżym rozmarynem oraz z pieczonym bakłażanem.

1 komentarz:

  1. Świetny, prosty sposób na rybkę. Z cytryną smakuje najlepiej ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń