11 grudnia 2011

Żeberka duszone w kapuście.

Kolejne jesienno - zimowe danie. Żeberka duszone w garnku rzymskim wyłożonym boczkiem, z kapustą, jabłkami i majerankiem.

Składniki:
80 dag żeberek
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego
1/2 kg kiszonej kapusty
2 winne jabłka
łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Żeberka umyć, pokroić. Zrumienić na sporym ogniu. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę. Dusić 15 min. z żeberkami. Posolić, popieprzyć.
Namoczony garnek rzymski (lub zwykłą brytfannę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Na to rozłożyć przepłukaną i odciśniętą kapustę, następnie żeberka z cebulą.
Jabłka pokroić, nie obierać!. Poddusić chwilę z majerankiem. Wyłożyć na mięso.
Piec ok. 1,5 - 2 godziny w temp. 180 st. C.
Na podstawie przepisu: Anusiaczek serwis mniammniam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz