21 kwietnia 2011

Bakłażany zapiekane z pietruszką.


Bakłazany przyrządzone wg tego przepisu nie ociekają tłuszczem, są delikatne w smaku i wręcz dietetyczne. Ja podałam do polędwiczek i risotta. To dobre połączenie. Ale chyba jeszcze lepiej pasuje do tej potrawy ciabatta i sałatka z pomidorów.


Składniki na 2 porcje:

2 bakłazany

1 pęczek natki

2 ząbki czosnku

świezo zmielony pieprz

60 ml oliwy


Bakłazany umyć, obciąć końce, dokładnie osuszyć.

Przeciąć wzdłuz. Połówki posypać solą, zostawić na 30 minut.

Następnie spłukać sól i jeszcze raz dokładnie osuszyć bakłazany.

Natkę umyś, drobno posiekać (bez łodyzek). Wymieszać z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Dodać 3 łyzki oliwy. doprawić solą i pieprzem.

Połówki bakłazanów ułozyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym lekko oliwą nacięciami do góry oczywiście.

Na kazdą połówkę nałozyć mieszankę ziołową, skropić całość oliwą. Ja uzyłam spyskiwacza do oliwy.

Formę włozyć do piekarnika. Zapiekać w temp. 180 st. tak długo, az bakłazany będą miękkie. Nie trwa to dłuzej, niz 30 minut.


przepis - na podstawie: "Dr Oetker. Kuchnia włoska"wyd. Olesiejuk.

3 komentarze:

  1. Proste ale pyszne i ma potencjał. Jak się chce coś bardziej treściwego (czyli cały obiad w formie bakłażana) to można dodać mięsko i inne dodatki. Pycha, uwielbiam takiego bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń