Bakłazany przyrządzone wg tego przepisu nie ociekają tłuszczem, są delikatne w smaku i wręcz dietetyczne. Ja podałam do polędwiczek i risotta. To dobre połączenie. Ale chyba jeszcze lepiej pasuje do tej potrawy ciabatta i sałatka z pomidorów.
Składniki na 2 porcje:
2 bakłazany
1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
świezo zmielony pieprz
60 ml oliwy
Bakłazany umyć, obciąć końce, dokładnie osuszyć.
Przeciąć wzdłuz. Połówki posypać solą, zostawić na 30 minut.
Następnie spłukać sól i jeszcze raz dokładnie osuszyć bakłazany.
Natkę umyś, drobno posiekać (bez łodyzek). Wymieszać z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Dodać 3 łyzki oliwy. doprawić solą i pieprzem.
Połówki bakłazanów ułozyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym lekko oliwą nacięciami do góry oczywiście.
Na kazdą połówkę nałozyć mieszankę ziołową, skropić całość oliwą. Ja uzyłam spyskiwacza do oliwy.
Formę włozyć do piekarnika. Zapiekać w temp. 180 st. tak długo, az bakłazany będą miękkie. Nie trwa to dłuzej, niz 30 minut.
przepis - na podstawie: "Dr Oetker. Kuchnia włoska"wyd. Olesiejuk.
Uwielbiam bakłażany!!! :)
OdpowiedzUsuńProste ale pyszne i ma potencjał. Jak się chce coś bardziej treściwego (czyli cały obiad w formie bakłażana) to można dodać mięsko i inne dodatki. Pycha, uwielbiam takiego bakłażana :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuń