12 grudnia 2010

Pierniczki.


To juz najwyzsza pora na pierniki. Lezą już w zamkniętej puszce z kawałkami jabłka - dzięki temu szybciej zmiękną.
Składniki:
250 g miodu
75 cukru
25 g masła
5 płaskich łyzeczek przyprawy do piernika
450 g mąki
2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Rozgrzać miód, cukier, masło i przyprawy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać ostudzoną masę miodową i jajko. Zagnieść. Pozostawić ciasto na noc w lodówce.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm i wykrawać figurki. Pierniczki piec na pergaminie ok. 8 minut w temp. 170 st. C z termoobiegiem.
Przepis barocco ze strony mniammniam.pl

7 komentarzy:

  1. śliczne pierniczki!widzę , że mała kuchareczka dzielnie pomagała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne!
    U mnie chyba by nie zdążyły zmięknąć...

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż za pudło piernikowe!
    i widzę, że mała kuchareczka się zaangażowała ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. ta kucharka to skarb , pierniczki jak z bajki takie piękne

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne są te kolorowe pierniczki!

    OdpowiedzUsuń