23 lutego 2013

Sałata z tuńczykiem, awokado i kiełkami rzodkiewki.


Sałata kupiona w takiej formie (mix) nie ma chyba żadnych wartości odżywczych, ale dobrej jakości tuńczyk, olej lniany, awokado i kiełki rzodkiewki - to porcja zdrowotności:

kiełki rzodkiewki - źródło witaminy C, potasu, magnezu, mają działanie wyksztuśne, dobre więc
                               przy infekcjach górnych dróg oddechowych).
awokado -             duża zawartość NNKT, witaminy z grupy B, E, potas, magnez.
tuńczyk -               jak to ryba - wpływa na wszystko. Choć tuńczyk jako taki (stare osobniki mają w sobie
                              sporo zmagazynowanego ołowiu), do tego "zapuszkowany" to nie całkiem to;). Starajmy
                              się więc kupować nie najtańsze i co ważne - w dużych kawałkach, nie rozdrobnione.
Olej lniany -          o właściwościach oleju lnianego innym razem - zasługują na osobny post.
Składniki dla 2 osób:
mix sałat - 1/2 op.
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - duże kawałki, nie rozdrobniony
1 dojrzałe (czyli bardzo miękkie) awokado
1 jajko ugotowane na półtwardo
łyżka oleju lnianego
1 łyżka kiełków rzodkiewki (są pikantne w smaku)
kilka plastrów czerwonej cebuli
cytryna
sól, pieprz

Sałatę rozłożyć na talerzu. Skropić olejem lnianym. Następnie równomiernie tuńczyka. Awokado obrać, oddzielić od pestki, przekroić na dwie połówki, każdą pokroić na plasterki.
Awokado lekko posolić i skropić cytryną. Dzięki temu nie ściemnieje tak szybko. Plasterki ułożyć na sałacie, do tego jajko i cebulę. Posolić i popieprzyć, posypać kiełkami.


1 komentarz: