10 lutego 2013

Tarta z fetą i brokułami.


Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
125 g zimnego masła

farsz:
1 op. mrożonych brokułów
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 op. sera feta
150 ml śmietanki 30 %
5 łyżek śmietany 18 %
2 jajka
sól, pieprz

Z mąki, 1 jajka, szczypty soli, masła i 3 łyżek wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut. 
Formę do tart lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto tak, żeby uformować brzeg wokół dna. Nakłuć widelcem.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze, ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru (dzięki temu zachowa ładny kolor).
Brokuły wyłożyć na tartę, dodać paprykę, na to pokruszyć opakowanie fety. Zalać masą jajeczną:
masa jajeczna:
150 ml śmietanki 30 %
5 łyżek śmietany 18 %
2 jajka
sól
pieprz
składniki masy roztrzepać dokładnie
Piec 40 minut w tem. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz