100 g zakwasu żytniego
100 g mąki gryczanej
70 g mąki pszennej zwykłej
200 g mąki żytniej 720
340 g letniej wody
14 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
olej do wysmarowania garnka
otręby do wysypania garnka
Do dużej miski odmierzyć 100 g zakwasu, dodać wodę, drożdże i sól. Dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać wszystkie rodzaje mąki. Po wymieszaniu przykryć miskę folią i odstawić na ok. 2 godziny.
Namoczony uprzednio garnek rzymski posmarować olejem, wysypać otrębami. Przełożyć do niego ciasto chlebowe (wcześniej ponownie wymieszać). Garnek rzymski przykryć folią - najlepiej czystą torebką foliową robiąc "namiot", żeby ciasto rosnąc nie doszło do folii.
Po ok. godzinie włożyć garnek do ZIMNEGO piekarnika, temperaturę ustawić na 200 st. Piec 55 minut. W razie potrzeby przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową jeśli zbytnio się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz