5 listopada 2011

polska klasyka - galaretka z kurczakiem.


Niedawno przypomniałam sobie o tej zwykłej, chyba zapomnianej formie przerobienia gotowanego drobiu. Nóżki w galarecie polane octem to nie moje klimaty, ale w dobie powszechnej mody na gnocci, carbonary, fusili itp. - drobno pokrojony kurczak z warzywami w galarecie z rosołu - jestem za. Pamiętajmy o polskiej klasyce.

Składniki:
drobno pokrojone mięso drobiowe z rosołu
marchewka z rosołu
750 ml rosołu (jak ktoś jada kostki rosołowe - może być bulion z kostki)
jajko ugotowane na twardo
trochę natki
opcjonalnie: groszek, kukurydza
żelatyna

Drobno pokrojone mięso ułożyć w salaterkach, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, ewent. inne składniki.
Rosół lub bulion - gorący, ale nie gotujący się wymieszać dokładnie z 4 łyżeczkami żelatyny.
Zalać zawartość salaterek, dodać po plasterku jajka.
Wstawić do lodówki do ścięcia.

6 komentarzy:

  1. Popieram! U mnie śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, chociaż jaja nie dodaję. Za to sporo marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie.... jakoś nigdy za tym nie przepadałam, ale na obczyźnie wiecznie myślę o kiszonych, żurku, pierogach i innych cudach za którymi jakoś w kraju nie szalałam

    OdpowiedzUsuń
  4. When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
    checkbox and now each time a comment is added I
    get three emails with the same comment. Is there any way you can remove
    people from that service? Cheers! http://bi.gazeta.pl/im/0/11234/z11234160Q,Posel-Mariusz-Antoni-Kaminski.jpg

    mariusz antoni kamiński

    OdpowiedzUsuń
  5. No, unfortunetelly it doesn's depend on me. It depends on blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń