20 lutego 2012

Zupa jęczmienna ze szpinakiem.

Kolejne danie kuchni żydowskiej z najnowszego numeru mies. "Kuchnia" p. Milki Kafki. Wspaniała, pożywna zupa.

Składniki:
1 cebula
2 pory
1 łyżeczka czosnku
4 łyżki oliwy
2 łodygi selera naciowego
2 korzenie pasternaku(albo pietruszki)
4 marchewki
1 fenkuł (pominęłam)
2 korzenie pasternaku (albo pietruszki)
1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
1 l. bulionu
po 1 łyżeczce pieprzu i gałki muszkatołowej
25 dag świeżego szpinaku
Cebulę i pora siekamy, razem z czosnkiem dusimy w garnku na oliwie. Pokroić łodygi selera na cząstki, marchew w talarki, fenkuła w grubszą kostkę, a pasternak w słupki. Warzywa wrzucamy do garnka z cebulą i smażymy 2 minuty. Dodajemy kaszę i bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 45 minut. Doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przepis pochodzi z mies."Kuchnia" luty 2012 r.

1 komentarz:

  1. Brzmi ciekawie, nie wpadłabym na takie połączenie:))

    OdpowiedzUsuń