11 lutego 2012

Indyk w sosie śmietanowym w groszkiem i curry - garnek rzymski

Kolejne danie jednogarnkowe - do przygotowania w glinianym garnku rzymskim. Przepis z książki E.Hangel "Garnek rzymski".

Składniki:
1 kg mięsa z indyka
1 szklanka groszku mrożonego
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
6 ziemniaków

Piersi z indyka pokroić na cienkie paski, posypać przyprawami. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, wymieszać z mięsem, groszkiem i śmietaną.
Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Piec 1,5 godziny w temp. 200 st. C. Odkryć i dopiekać 15 minut.
Uwaga! potrawy w garnku rzymskim wstawiamy do zimnego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz