24 lutego 2012

Pstrąg pieczony w folii z prażonymi migdałami i sosem cytrynowym



Danie wyśmienite...
Ryba pieczona w folii zachowuje wilgotność, sos cytrynowy stanowi znakomite dopełnienie, a chrupiące migdały...hm...

Składniki:
1 spory świeży pstrąg
2 łyżki płatków migdałowych
pół cytryny
1 łyżka koperku (może być suszony)
sól, pieprz
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka greckiej przyprawy do ryb ( w składzie rozmaryn, chilli, pieprz, estragon, papryka)

Rybę oczyścić, natrzeć sokiem z cytryny, sola, pieprzem. Posypać przyprawą do ryb i koperkiem. Też w środku.
Ułożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej, dokładnie zawinąć, zrobić kilka nakłuć widelcem. Piec w temp. 150 st. z termoobiegiem 20-25 minut.
W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Zdjąć z patelni. Rozpuścić 3 łyżki masła, dodać sok z niecałej połowy cytryny i trochę koperku masła.
Upieczoną rybę posypać migdałami i polać sosem cytrynowym.

1 komentarz:

  1. muszę to napisać choć to nie na temat ;p tak masz mega apetyczne zdjecia na froncie, ze to na nich skupiłam całą swoją uwagę :)
    pozdrawiam cieplutko!
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń