12 grudnia 2011

domowe wędliny - Kurczak faszerowany.


Pierwotnie miała być kaczka faszerowana, jednak z braku kaczki wyszedł kurczak faszerowany. Wędlina wcale nie tak pracochłonna, jak mogłoby się wydawać. Następnym razem zmielę jednak masę trzykrotnie - dla bardziej gładkiej struktury.
Przepis zaczerpnięty z blogu "Wiem co jem". Z kaczki pewnie smaczniejsze, ale z kurczaka również pierwsza klasa:).

Składniki:
1 kurczak o wadze 1,5 kg
20 dag drobiowej wątróbki
10 dag pieczarek
2 jajka
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia
2 łyżki masła
125 ml wytrawnego czerwonego wina

Zdjąć skórę z kurczaka - zaczynając od mostka.
Następnie oddzielić mięso, pokroić je na kawałki.
Wątróbkę usmażyć.
Mięso zmielić dwukrotnie (następnym razem - trzykrotnie) dodając do niego namoczoną bułkę, uduszone na maśle pieczarki i jajka. Dodać sól, pieprz i wino. Zmiksować lub dokładnie wyrobić.
Wyrobioną masę włożyłam na pół godziny do lodówki, żeby była bardziej zwarta.
Rękaw do pieczenia rozcięłam, żeby uzyskać większą powierzchnię. Rozłożyłam na nim skórę zdjętą z kurczaka jak najbardziej naciągając. Następnie włożyłam rękaw ze skórą do formy na keksy, a do tego masę mięsną. Zawinęłam masę skórą, a następnie rękawem do pieczenia ściśle jak cukierek. Spięłam boli spinaczami do rękawa.
Dodałam wody tak, żeby zakrywała mięso do połowy i piekłam w temp. 200 st. C przez godzinę.
Po wystudzeniu, jeszcze w brytfance włożyłam wędlinę na noc do lodówki.

Do masy

11 grudnia 2011

Żeberka duszone w kapuście.

Kolejne jesienno - zimowe danie. Żeberka duszone w garnku rzymskim wyłożonym boczkiem, z kapustą, jabłkami i majerankiem.

Składniki:
80 dag żeberek
1 duża cebula
15 dag boczku wędzonego
1/2 kg kiszonej kapusty
2 winne jabłka
łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Żeberka umyć, pokroić. Zrumienić na sporym ogniu. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę. Dusić 15 min. z żeberkami. Posolić, popieprzyć.
Namoczony garnek rzymski (lub zwykłą brytfannę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Na to rozłożyć przepłukaną i odciśniętą kapustę, następnie żeberka z cebulą.
Jabłka pokroić, nie obierać!. Poddusić chwilę z majerankiem. Wyłożyć na mięso.
Piec ok. 1,5 - 2 godziny w temp. 180 st. C.
Na podstawie przepisu: Anusiaczek serwis mniammniam.pl

8 grudnia 2011

eintopf - Gęsta zupa z papryki.


Eintopf - potrawa jednogarnkowa zastępująca cały obiad. Tutaj - gęsta zupa z papryki, fasoli, pomidorów i oliwek. Do świeżej bułki.
przepis z publikacji:"pomysły na dania z papryką"wyd.Agora.

Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
puszka pomidorów
2 łodygi selera naciowego
garść czarnych oliwek
15 dag wędzonego boczku
oliwa
po 4 łyżki białej o czerwonej fasoli z puszki (dałam tylko czerwoną)
opcjonalnie - camembert

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę, smażyć 5 minut. Dodać pokrojony w plastry seler naciowy i pomidory oraz oliwki. Zalać 2 - 3 szklankami wody. Gotować 25 minut. Na koniec dodać fasolę i gotować kolejne 5 minut.
Zupę już w miseczkach posypałam pokrojonym wędzonym camembertem. Potrawa nabrała gęstości i bardziej wyrazistego smaku.

3 grudnia 2011

Zupa ziemniaczana z serem.


Kartoflanka - od zawsze byłam na nie. Ale poszukałam i znalazłam przepis przywracający tej zupie słuszne miejsce. Przepis bajaderki ze strony mniammniam.pl.

Składniki:
2 plastry chudego boczku
1/2 szkl. pokrojonego selera naciowego
1/2 szkl. pokrojonej w kostkę marchewki
1/2 szkl. pokrojonej w kostkę cebuli
350 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
3 łyżki masła
2 szkl. bulionu
2 szkl. mleka
100 g startego sera żółtego
sos Tabasco
natka
majeranek

Boczek zrumienić w rondlu, odlać nadmiar tłuszczu. Dodać szynkę, seler,majeranek, marchewkę i cebulę i chwilę przesmażyć. Oprószyć mąką. Dodać rosół i mleko i ziemniaki. Gotować ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie dodać ser żółty, Tabasco i natkę.


29 listopada 2011

Twarożek domowy.

Twarożek z mleka prosto od krowy, a przynajmniej tak zapewnia właściciel mlekomatu:).
Na słodko - z miodem, na słono - z koperkiem lub ogórkiem. Bardzo delikatny w smaku. Polska klasyka. Przepis odświeżony z książki M.Kuronia "Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów".
Z mleka w które zaopatruję się w mlekomacie bardzo dobrze wychodzi również ser koryciński.

Składniki na 1 sporą porcję:
1 litr "prawdziwego" mleka
dodatki smakowe

Mleko odstawić na 2 dni do zsiądnięcia. Następnie bardzo powoli podgrzewać w rondlu do temp. max. 50 st. C. Jeśli temperatura będzie wyższa - twarożek będzie suchy.
Sitko wyłożyć gazą, wlać zawartość rondelka. Odcisnąć. Pozostawić do odcięknięcia.
Przepis bierze udział w akcji:

27 listopada 2011

Kurczak w piwnym sosie z bakaliami.

Kolejny przepis na jesienne danie z kurczaka - kurczak w ciężkim, piwnym sosie z rodzynkami i śliwkami. Powstały z pieczenia sos można zostawić w takiej formie, jak jest - z wyraźnymi kawałkami śliwek, cebulą i rodzynkami, albo po wyjęciu mięsa zmiksować. Powstanie wówczas gęsty, zawiesisty sos.
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl

Składniki:
3 udka z kurczaka
garść suszonych śliwek
garść rodzynek
1 duża cebula
sok z połówki cytryny (zapomniałam;)
szklanka piwa
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku
oliwa

Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem cayenne(ostrożnie! pieprz cayenne jest bardzo ostry). Obsmażyć na oliwie.
Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę. Cebulę dodać do kurczaka. Zalać piwem, dodać śliwki, rodzynki. Posolić i popieprzyć. Przykryć. Piec w temp. 180 st. C. 30 minut.
Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 10 minut.
Tak wygląda sos w wersji zmiksowanej:

21 listopada 2011

domowa Vegeta.



Składniki:
op. 200 g suszonych warzyw
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki lubczyku

Wszystkie składniki zmiksować np. w młynku do kawy.

20 listopada 2011

Gulasz wieprzowy po staropolsku

Lubię wypróbowywać przepisy na klasyczne dania w różnych wydaniach. Tym razem przepis z kompedium klasycznych przepisów kuchni polskiej: "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczpospolitej wielu narodów" Macieja Kuronia.

Składniki:
1 kg mięsa od szynki (zastąpiłam łopatką)
2 cebule
30 g suszonych grzybów
250 ml śmietany 30 %
250 ml wywaru
3 łyżki mąki
6 łyżek oleju
4 łyżki bułki tartej razowej
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy, sól, pieprz

Grzyby opłukać i namoczyć w niewielkiej ilości wody. Cebulę pokroić w kostkę.
W oryginalnym przepisie - są zrazy, ja zrobiłam gulasz. Do zrazów - rozbić tłuczkiem plastry, do gulaszu - pokroić w dużą kostkę. Tak przygotowane mięso posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Przełożyć ją na mięso. Grzyby osączyć, pokroić w paski, ułożyć na mięsie. Zalać wywarem, wodą po moczeniu grzybów i śmietaną wymieszaną z bułką tartą. Dodać przyprawy. Dusić w brytfannie w temp. 200 st.C 40-45 minut. Ja dusiłam w garnku pod przykryciem przez godzinę.


19 listopada 2011

blok czekoladowy.



W ramach akcji: Kuchnia retro - przepis na blok czekoladowy - przepis autentyczny z lat 70-tych zeszłego wieku, niedawno przypomniałam sobie o nim właśnie w ramach powrotu do smaków dzieciństwa. Może ktoś też pamięta...?

Przepis:
1 op. margaryny
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
2 op. cukru waniliowego
3 duże łyżki kakao
Wymienione wyżej składniki zagotować, ostudzić.
Dodać 1 opakowanie mleka w proszku (ok. 200 g) i pokruszone herbatniki.
Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem. Wstawić do lodówki.




11 listopada 2011

Zupa z kapusty pekińskiej.

Prosta, tania, szybka w przygotowaniu i smaczna zupa.
Przepis Anusiaczka ze strony mniammniam.pl

Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
duża cebula
5 dużych pieczarek
2 ziemniaki
4 szklanki bulionu
1/2 szkl. śmietany
sól, pieprz
szczypiorek, majeranek
masło do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę przesmażyć.
Kapustę poszatkować, dodać do wywaru. Gotować 15 minut.
W tym czasie pieczarki pokroić na półplasterki, udusić na maśle. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
Na koniec dodać śmietanę, wymieszaną wcześniej z odrobiną zupy. Posypać szczypiorkiem.

9 listopada 2011

Pizza chlebowa zbieraczy winogron.

Pizza chlebowa zbieraczy winogron - calzone alla canziniera - przepis z książki Macieja Kuronia "Gotuj ze mną". To najlepsze ciasto na calzone, jakie do tej pory robiłam. Najlepsze też do zwykłej pizzy. To kolejny przepis p. Kuronia w mojej kolekcji z serii "NAJ". Najlepsze ciasto na pierogi, barszcz, i in.
Zdjęcia niestety nie są dobrej jakości, ale danie jest wspaniałe i wcale nie pracochłonne.

Składniki:
ciasto: 50 dag mąki pszennej
szklanka mleka
10 dag masła
4 dag drożdży
2 łyżki oliwy
po łyżeczce cukru i soli

farsz: 50 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku (pominęłam)
2 średnie czerwone cebule
pęczek szczypiorku z dymki
15 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
puszka pomidorów w zalewie lub 50 dag pomidorów
25 dag ciemnych winogron
15 dag pieczarek
25 dag sera mozzarella
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek, oregano
Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy z cukrem. Drożdże rozcieramy i mieszając, powoli wlewamy do nich letnie mleko. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, pokrojone w kawałki masło i mieszamy z mąką. Dolewamy drożdże z mlekiem, łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Kiełbasę kroimy na półplasterki, cebulę siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę, następnie pokrojone pieczarki. Dusimy 10 minut.
Następnie dodajemy oliwki, winogrona (uwaga! trzeba koniecznie dokładnie oczyścić winogrona z pestek!!! po upieczeniu będą one bardzo twarde), pomidory, dymkę, czosnek, przyprawy. Całość dusimy jeszcze 15 minut pod koniec dodając pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na placek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym oliwą. Na to układamy farsz zostawiając wolne brzegi, które smarujemy wodą, na to drugi placek. Boki zlepić. Pieroga ponakłuwać widelcem.
Piec w temp. początkowo 240 st., potem 180 st. przez ok. 40 minut.



6 listopada 2011

Kluski na parze i gulasz z serc.


Polskiej klasyki ciąg dalszy. Kluski drożdżowe można podawać w wersji na słodko - polane masłem, posypane cukrem i cynamonem lub w wersji wytrawnej - do gulaszu.
Podroby - tanie, zdrowe, a odpowiednio przyrządzone - bardzo smaczne.

Kluski na parze:
40 dag mąki
szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
sól
2 żółtka
1 dag cukru ( w wersji na słodko - 5 dag)
5 dag masła

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odrobiną mąki i cukru. Wlać do dołka zrobionego w mące wymieszanej z solą. Zostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wymieszać.
Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać do ciasta. Wyrobić.
Uformować kulę, zostawić do podwojenia objętości.
Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Szeroki garnek wypełnić małą ilością wody. Na specjalnej wkładce do gotowania na parze lub na ściereczce ułożyć kluski tak, żeby się nie stykały. Gotować 4-5 minut pod przykryciem.

Gulasz z serc:
80 dag oczyszczonych serc drobiowych
1 duża cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka słodka mielona, opcjonalnie curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 szkl. bulionu

Dokładnie oczyszczone serca umyć, zalać zimną wodą, zagotować. Wodę wylać, mięso ponownie umyć, jeszcze raz zalać wodą, zagotować w czystym garnku. Czynność wykonać 3 razy.
Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać obgotowane serca. Zalać bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości - ok. 2 godziny.
Przyprawić papryką, curry lub wg uznania. Zagęścić mąką.

5 listopada 2011

polska klasyka - galaretka z kurczakiem.


Niedawno przypomniałam sobie o tej zwykłej, chyba zapomnianej formie przerobienia gotowanego drobiu. Nóżki w galarecie polane octem to nie moje klimaty, ale w dobie powszechnej mody na gnocci, carbonary, fusili itp. - drobno pokrojony kurczak z warzywami w galarecie z rosołu - jestem za. Pamiętajmy o polskiej klasyce.

Składniki:
drobno pokrojone mięso drobiowe z rosołu
marchewka z rosołu
750 ml rosołu (jak ktoś jada kostki rosołowe - może być bulion z kostki)
jajko ugotowane na twardo
trochę natki
opcjonalnie: groszek, kukurydza
żelatyna

Drobno pokrojone mięso ułożyć w salaterkach, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, ewent. inne składniki.
Rosół lub bulion - gorący, ale nie gotujący się wymieszać dokładnie z 4 łyżeczkami żelatyny.
Zalać zawartość salaterek, dodać po plasterku jajka.
Wstawić do lodówki do ścięcia.

2 listopada 2011

Pilaw drobiowy.


Garnek rzymski to gliniane naczynie, używane już przez starożytnych Rzymian, od pewnego czasu modne na Zachodzie, a niedawno moda dotarła i do nas. Garnek powinien być odpowiednio używany - przed pieczeniem wymoczony w wodzie, nie powinno się przekraczać temp. 200 st. C, garnek jest wrażliwy na różnice temperatur, więc wstawia się go do zimnego piekarnika.
Ja garnka używam głównie do pieczenia chleba. Żytni razowiec upieczony w takim garnku - to nasz "chleb powszedni":). Z powodu wchłaniania aromatów - powinno się używać jeden garnek do mięsa, inny do ryb, jeszcze inny do chleba, itp.
Można kupić zarówno garnki pokryte emalią, jak i zwykłe - chropowane. Moje są zwykłe.
Oba garnki - firmy Romertopf kupiłam w niezawodnym sklepie mniammniam.pl.

Składniki:
600 g piersi drobiowych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 duże jabłko
100 g rodzynek (ja użyłam 50 g)
200 g długoziarnistego ryżu
750 ml mięsnego bulionu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka curry
sól, pieprz

Piersi pokroić na kawałki, cebulę i czosnek posiekać. Zrumienić na patelni. Przełożyć do namoczonego uprzednio min. 15 minut garnka.
Jabłko zetrzeć i razem z rodzynkami i ryżem dołożyć do mięsa.
Bulion doprawić curry, imbirem, solą i pieprzem. Ostudzić. Wlać do garnka, zamieszać.
Garnek przykryć, wstawić do zimnego piekarnika. Dusić przez ok. 1 godzinę w tepm. 200 st. C.
Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z glinianego garnka"A., G. Eckert.

1 listopada 2011

placek Niebo

Placek Niebo to połączenie kruchego spodu, szarlotki i kremu orzechowego z czekoladową polewą. Ciasto jest pracochłonne, ale efekt wspaniały. Przepis Jadzi T.

Składniki:
ciasto:
45 dag mąki pszennej
30 dag margaryny Kasi
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru

Z w.w. składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Podzielić na dwie części, z każdej upiec placek. Używam formy o szer. ok. 35 x 20 cm.

1 1/2 kg jabłek (szara reneta, antonówka) obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, udusić z 2 łyżkami wody i 3 łyżkami cukru.
Przełożyć ciasto: placek, jeszcze ciepłe jabłka, placek.

krem:
15-20 dag mielonych orzechów ( w oryginalnym przepisie włoskiem, tym razem użyłam laskowych)
1 szkl. mleka
25 dag masła
1 szkl. cukru pudru
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę orzechową.
Krem rozsmarować na cieście. Schłodzić w lodówce.
polewa czekoladowa:
1/2 kostki masła zagotować, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao. Wbić jajko, zmiksować. Rozsmarować na cieście. Schłodzić.


29 października 2011

Halloween`owe ciasteczka z Lidla

Nie nasze święto, nie nasza tradycja, ale dzieci podłapały i my też już trzeci rok z rzędu mimo moich oporów przygotowujemy Halloween`owe słodkości. W tym roku poszłyśmy na łatwiznę i upiekłyśmy gotowe ciasteczka z mieszanki kupionej w Lidlu. Ozdoby w komplecie. Fajna zabawa dla małych rączek.
Ciasteczka przygotowałyśmy z takiej mieszanki kupionej w Lidlu, cena chyba 6,90 zł.

Wszystkie składniki oprócz jajka i wody są w opakowaniu. Dynie z opłatka też. Polecamy - ciasteczka wyszły smaczne. Raz w roku można upiec ciasto z gotowca;).

23 października 2011

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Przepis na to nieładne ale bardzo smaczne i "historyczne" śniadanie zaczerpnęłam z blogu Liski.

Składniki:

4 jajka
szczypta soli
3 płaskie łyżki mąki
masło i olej do smażenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać delikatnie mieszając żółtka i mąkę.
Na patelni roztopić łyżkę masła z odrobiną oleju. Wylać masę jajeczną.
Gdy spód zetnie się, posypać omlet cynamonem i cukrem, łopatką podzielić na kawałki i szybko przewrócić każdy z kawałków na druga stronę.
Omlet można posypać cukrem pudrem, dodać rodzynki namoczone w rumie, najczęściej z powidłami śliwkowymi. My jemy polane odrobiną miodu.


20 października 2011

Gęsta zupa z brokułami i serem


Zupa bardzo smaczna, rozgrzewająca, pikantna. Przepis Bajaderki ze strony mniammniam.pl
Składniki:
1 brokuł ( z łodygą)
2 - 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego cuminu (nie kminku!)
1 łyżeczka soli
pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szkl. pół na pół mleka i śmietanki kremówki
15 dag startego sera żółtego
3 szklanki rosołu

Oddzielić różyczki brokuła od łodygi.
Łodygę obrać i drobno pokroić. W rondlu rozpuścić masło, dodać ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła i czosnek. Podsmażyć 10 minut. Dodać cumin, sól, pieprz. Oprószyć mąką, smażyć chwilę. Dodać rosół i gotować aż ziemniaki będą miękkie - ok. 10 min. Wyłowić z zupy cząstki łodygi brokuła i ziemniaki. Zmiksować. Jeżeli łodyga nie da się całkiem zmiksować, przecieram dodatkowo przez sitko.
Dodać mleko ze śmietanką i ser. Doprawić.
Dodać różyczki brokuła. Gotować chwilę.

3 października 2011

pasta z soczewicy

Czerwona soczewica to bardzo zdrowe warzywo, bogate zwłaszcza w witaminy z grupy B i żelazo. To też alternatywa dla pospolitych dodatków na kanapki. Przepis częściowo na podstawie www.biokurier.pl

Składniki:
200 g ugotowanej soczewicy (ja używam firmy Sante)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na maśle
1/5 kostki masła
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 pomidor
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki kuminu

Ugotowaną wg przepisu na opakowaniu soczewicę ostudzić. Soczewica powinna lekko się rozpadać tak, żeby można było ją utrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Dodatki można oczywiście zmieniać, może to być papryka, pieczarki.
Pasta komponuje się zwłaszcza z chlebem żytnim lub orkiszowym.

2 października 2011

Chleb orkiszowy z czarnuszką.

Składniki:
2 łyżki zakwasu
2,5 szkl. razowej mąki orkiszowej
1 szkl. mąki żytniej 720
1 szkl. mąki pszennej 650
1 łyżeczka soli
2,5 szkl. lekko ciepłej wody
czarnuszka (do posypania)

Do dużej misko wlać wodę, dodać zakwas i sól. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mąki, po wymieszaniu dodać wodę z zakwasem. Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy. Przykryć folią spożywczą. Ja użyłam garnka rzymskiego (wcześniej namoczonego).
Odstawić do wyrośnięcia. Chleb potrzebuje 10-12 godzin. Jeżeli kiepsko rośnie - można wstawić go pod koniec do lekko nagrzanego piekarnika.
Przed pieczeniem posypać czarnuszką.
Chleb wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec dalsze.
Ponieważ chleb w garnku rzymskim wstawia się do zimnego piekarnika, a temp. nie może przekroczyć 200 st. - zmodyfikowałam czas pieczenia - w temp. 200 st. C przez pierwsze 20 minut (licząc od włączenia piekarnika), następnie obniżyć temp. do 180 st. i piec 1 godzinę i 20 minut.
Chleb wyjąć z formy, najlepiej jeść dopiero następnego dnia.
Przepis pochodzi ze strony biokurier.pl . Niestety nie ma tam opcji wstawienia komentarza. Szkoda, bo chleb wg przepisu p.Basi wyszedł pyszny:).

25 września 2011

Sushi - debiut:)

To mój debiut we własnoręcznym przygotowaniu sushi - sushi maki - najbardziej chyba popularne. Ryż z dodatkami w środku zawijany w płaty wodorostów nori.
Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a cena składników - tylko za pierwszym razem sporo kosztuje, wasabi, imbir, większe opakowanie nori - starcza na długo. Następnym razem pewnie wyjdą bardziej zgrabne;).

Składniki: na ok. 30 szt.
4 płaty nori
1/2 łyżeczki wasabi
ryż do sushi
ocet ryżowy (do zakwaszenia ryżu)
sos sojowy dobrej jakości (np. Kikkoman)
kawałki wędzonego łososia
kilka paluszków krabowych
łyżka majonezu
ogórek
mata bambusowa

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zakwasić wg uznania octem ryżowym. Pozostawić do ostygnięcia.
Płat nori rozwinąć na macie, ułożyć mokrymi dłońmi ryż na grubości ok. 1/2 cm, na 2/3 powierzchni. Posmarować na środku łyżeczką majonezu, ułożyć dodatki. Jeden brzeg nori posmarować pastą wasabi, używając maty zwinąć ciasno w rulon. Zwijanie rozpocząć od brzegu z wasabi, brzeg przeciwległy - zwilżyć lekko wodą.
Ostrym nożem pokroić na kawałki.
Sushi maczamy w sosie sojowym (podobno tylko Europejczycy maczają stroną "ryżową").
Imbir służy do "zmiany smaku" między różnym rodzajami sushi. My mieliśmy tylko dwa smaki, ale imbir sam w sobie jest pyszny.

17 września 2011

Kurczak chow mein


Przepis na tę "chińszczyznę" zaczerpnęłam z ciekawego blogu Monikucha. Składniki akurat pasowały do moich zasobów przypraw kuchni orientalnej i nie żałuję. Wyszło bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki:
opakowanie chińskiego makaronu (kupiłam w Lidlu w ramach dni orientalnych)
300 g kiełków fasoli mung (moja nie zdążyła wykiełkować, ale następnym razem nie pominę)
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1/2 czerwonej cebuli
kilka grzybów pokrojonych w paski
pęczek dymki
1 podwójna pierś z kurczaka
dodałam jeszcze pędy bambusa
garść kapusty pekińskiej

Marynata:
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego
2/3 łyżeczki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej)
sól, pieprz

Sos:
1/4 szkl. bulionu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżki wody

Kiełki wypłukać, odstawić. Kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w marynacie. Odstawić na 20-25 minut.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać dokładnie zimną wodą, odcedzić.
W woku usmażyć mięso, następnie (osobno) pozostałe składniki. Na końcu - kapustę zalewając ją 1/4 szkl. wody. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde.
Wszystkie składniki wrzucić z powrotem do woka, podgrzać, wlać sos. Dodać dymkę. Wymieszać z podgrzanym makaronem. Mieszać stopniowo, żeby makaron był dobrze pokryty sosem.

11 września 2011

Chleb pszenny razowy na zakwasie.


Zazwyczaj piekę chleb żytni wg zmodyfikowanego przepisu na niemiecki chleb żytnio - pszenny ze strony Liski. Ten chleb zawsze wychodzi, a przepis dobrze znosi wszelkie modyfikacje. Chleb upieczony wg tego przepisu w garnku rzymskim jest idealny, a dzięki prostocie przepisu - możliwy do wykonania w ciągu tygodnia po pracy.
Tym razem brak odpowiedniej ilości mąki żytniej zrodził następującą modyfikację:

Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
8 g świeżych drożdży
150 g mąki żytniej 720
250 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej 550
2 płaskie łyżeczki soli
350 g wody

W dużej misce wymieszać zakwas, wodę i pokruszone drożdże. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Garnek rzymski namoczyć przez min. 15 minut. Posmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi lub żytnimi (owsiane - nie bardzo się nadają). Przełożyć masę do garnka, zmoczoną w wodzie łyżką wyrównać ciasto.
Można przykryć pokrywką od garnka rzymskiego (również uprzednio namoczoną), ja jednak przykrywam używaną tylko do tego celu torebką foliową. Chleb ładnie wyrasta i zazwyczaj sięga po brzegi garnka. Jeżeli byłby pieczony z przykrywką - ciasto przykleiłoby się do pokrywki. A tak dodatkowo ładnie się przyrumienia.
Ciasto chlebowe w garnku rzymskim wyrasta ponownie ok. 1 godzinę.
Garnek włożyć do zimnego piekarnika (bardzo ważne! Garnek bardzo źle znosi nagłe zmiany temperatury i może pęknąć), nastawić temperaturę na 200 st. C, a minutnik kuchenny na 45 minut. Po 30 minutach można skontrolować czy chleb nie przypiekł się zbytnio - jeśli tak - przykryć folią aluminiową.




10 września 2011

Pasta śledziowa ze szczypiorkiem.




Do kanapek z żytniego chleba, najlepiej samodzielnie upieczonego:) idealnie pasuje prosta pasta śledziowa.

Składniki:
1 duży płat śledzia korzennego
łyżeczka szczypiorku
opakowania serka typu Almette o smaku neutralnym
pieprz

Śledzia pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem, dodać szczypiorek i świeżo zmielony pieprz.
Równie dobrze smakuje z koperkiem.

7 września 2011

Mocno rozgrzewający krem z kurek





To bardzo rozgrzewająca, syta zupa na esencjonalnym wywarze z kurek.
Przygotowując kurki do zamrożenia - po ich obgotowaniu - zostało mi trochę skoncentrowanego wywaru. Wykorzystałam go do ugotowania tej zupy. Myślę, że idealnie pasuje na rozgrzewający posiłek dla zmarzniętych jesiennych grzybiarzy. W każdym razie mi wypady na grzyby zawsze kojarzą się z marznięciem i kubkiem gorącej herbaty z termosu pitej skoro świt w środku lasu. Gdyby jeszcze po powrocie do domu szybko ugotować taką zupę...hm...

Składniki:
wywar z ok. 700 g kurek
garść kurek
5 średnich ziemniaków
włoszczyzna
sól, pieprz
pół łyżeczki lubczyku

Do wywaru dodać kurki, pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy. Wyjąć kurki, zmiksować całość, dodać ponownie całe kurki, wymieszać. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.



29 sierpnia 2011

Szarlotka babci Józi


Klasyczna szarlotka - bez extra dodatków, ulepszania, fantazjowania - naprawdę klasyczna - przepis mojej teściowej stosowany od wielu lat w niezmiennej formie. Takie przepisy cenię najbardziej - dyktowane ze starego zeszytu lub z pamięci - mają "duszę";). Przechodzą z pokolenia na pokolenie niosąc ze sobą smak dzieciństwa, Świąt, wspomnień...

Składniki:
0,5 kg mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 podwójny cukier waniliowy
2 jajka
2 żółtka (ale białka zostawić!)
kostka margaryny Kasia
1/4 kg cukru
skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
3 łyżki śmietany 18 %

Wszystkie składniki wymieszać, szybko wyrobić gładkie ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.

FARSZ:
2 kg jabłek antonówek pokroić, udusić z połową szklanki wody i 1/4 kg cukru. Wystudzić.Dodać łyżeczkę cynamonu.

Ciasto podzielić na 4 części. 1/4 odłożyć. Pozostałe rozwałkować na blasze, posmarować białkiem (tym, które zostało z dodanych do ciasta 2 żółtek), na to wyłożyć wystudzoną masę jabłeczną, posypać dodatkowo cukrem, na to położyć tę odłożoną 1/4 cześć ciasta.
Piec w temp. 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
Przed podaniem można posypać wiórkami kokosowymi.

27 sierpnia 2011

Tarta z Roquefortem i kurkami


Uwielbiam kurki, a wytrawne ciasta to moje ulubione wypieki. Nie mogłam więc nie upiec kuszącej już z okładki najnowszego miesięcznika "Kuchnia" (08.2011) tarty. Ponieważ nie miałam wszystkich składników i tyle kurek, ile podane w przepisie - zmodyfikowałam trochę farsz.
Tarta jest wspaniała! Z kieliszkiem wytrawnego wina zaspokoi chyba gusta najbardziej wybrednego smakosza. Z powodu tej tarty na pewno zrobię większe zapasy kurek na zimę:)



Składniki:
ciasto:
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 zimnego kremowego twarożku lub gęstej kwaśnej śmietany
1 żółtko
1,5 łyżeczki białego octu winnego (ja użyłam 1 łyżeczkę zwykłego octu)

Nadzienie:
3 cienkie plasterki boczku
dymka (zastąpiłam białą częścią pora i 1 łyżką szczypiorku)
1 roztarty ząbek czosnku
79-80 dag kurek (ja miałam tylko 40 dag, użyłam więc mniejszego naczynia do zapiekania)
1/2 łyżeczki szałwi
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżki pomidorów pokrojonych w kostkę (w oryginale - pomidory suszone)
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią ( z uwagi na mniejsze naczynie wystarczyło 10 dag)

Ze składników ciasta wyrobiłam gładką kulę, którą na 30 minut włożyłam do lodówki.
W tym czasie na patelni wysmażyłam pokrojony w kostkę boczek, dodałam czosnek, pokrojonego w drobne talarki pora (tylko biała część) i szczypiorek.Dodałam kurki, wino, pomidory i zioła. Gotować jeszcze 3 minuty. Ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
Szklane naczynie do zapiekania (średnica 20 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, rozłożyłam rozwałkowane na koło ciasto pozostawiając ok. 3 cm brzeg. Wyłożyłam farsz. Ponieważ jednak miałam wątpliwości, czy po upieczeniu farsz nie będzie się wysypywał z "ciastowej formy" polałam dodatkowo farsz rozmąconym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami śmietany.
Całość posypałam pokrojonym serem Roquefort, zagięłam brzegi ciasta tak, żeby nachodziły na farsz. Całość piekłam zgodnie z przepisem - 40 minut.
Przed pokrojeniem odczekać min. 5 minut. Podawać na ciepło.

26 sierpnia 2011

Chleb żurkowy na zakwasie.

Przepis na ten chleb wypatrzyłam na blogu Co by tu zjeść. Zawsze przemawiały do mnie chleby na żurku, ale jakoś nigdy nie miałam go w odpowiednim momencie. Ale zdjęcie na blogu Kasi było tak apetyczne...chleb upiekłam i wyszedł wspaniały. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz.

Składniki:

wieczorem:
300 g mąki żytniej
250 ml wody
2 łyżki dokarmionego zakwasu

rano:
500 g mąki pszennej
160 g mąki żytniej 720
250 ml żurku
100 g wody
1 płaska łyżeczka drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki wymieszać, dodać zaczyn z poprzedniego dnia. Wyrobić.
Odstawić do czasu podwojenia objętości. Przełożyć ciasto do foremek ( moje ciasto wypełniło keksówkę 23 cm i jedną malutką).
Po ponownym wyrośnięciu - piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę, spryskując chleb kilkakrotnie w czasie pieczenie.

15 sierpnia 2011

Miodowa pierś indycza

Przepis na tę wędlinę pochodzi z mojej ulubionej strony mniammniam.pl.
Bez sztucznych dodatków, wypełniaczy, azotanów, białka sojowego. 100 % wędliny w wędlinie.

Składniki:
1 kg filetu z indyka
10 g soli peklowej
10 g soli zwykłej
2 łyżeczki granulowanego czosnku
20 ziarenek pieprzu
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżeczki żelatyny (nast. razem spróbuję z 3, może będzie bardziej luźna)

Mięso pokroić w dużą kostkę. Przyprawy zmielić, wymieszać z żelatyną i miodem. Mięso dokładnie pokryć tą papką, włożyć do szynkowara (wypełnionego woreczkiem). Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Gotować na małym ogniu 3 godziny. Zostawić do ostygniecia, przed wyjęciem z szynkowara jeśli chcemy zachować galaretkę - włożyć na min. godzinę do lodówki.

14 sierpnia 2011

Zupa meksykańska

Sycące danie jednogarnkowe, do szybkiego odgrzania z bułką i kieliszkiem wina:).
Przepis ze starego zeszytu, wygrzebany kiedyś gdzieś...ale niestety nie pamiętam źródła.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
1 słoiczek pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 papryka
olej, sól, pieprz
10 kropli Tabasco
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki tartego sera żółtego


W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Obsmażyć na sporym ogniu. Następnie dodać odsączone pieczarki (jeśli w occie, jeżeli w sosie własnym - razem z zalewą), kukurydzę z zalewą, pomidory, fasolę razem z zalewą.pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Dodać przyprawy. Gotować 20 minut. Posypać serem.
Potrawa wychodzi gęsta, jeśli ktoś woli bardziej "zupową konsystencję" - można rozrzedzić bulionem.

1 sierpnia 2011

żurek idealny.

Żurek jest zupą, która jakoś nie bardzo mi wychodziła. Zawsze wolałam "cudze żurki", ale wreszcie dopracowałam przepis na żurek idealny i zapisuję go ku potomności i własnej pamięci.
Składniki:
żur - użyłam "Ekologicznego żurku podkarpackiego" - kupiony w Carefourze na stoisku ekologicznym poj. 350 ml, ja zużyłam 2/3 słoiczka (mój własny jeszcze "się robi")
1 ząbek czosnku
1 duży listek laurowy
3 kiełbaski (nie białe, ale grillowe)
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżki śmietany 18 %
łyżeczka suszonego majeranku
ziemniaki, po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę
sól, pieprz
Żurek rozcieńczyć 6 szklankami wody, dodać czosnek, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek - gotować 20 minut.
W osobnym garnku obsmażyć pokrojone w kostkę 2 kiełbaski, zalać wodą i gotować 15 minut.
Połączyć oba wywary, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić chrzanem i śmietaną, jeszcze raz solą i pieprzem. Dodać ugotowane osobno pokrojone w kostkę ziemniaki i również pokrojoną trzecią kiełbaskę. Zalać pokrojone w cząstki jajko.

31 lipca 2011

puszyste bułki śniadaniowe

Puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis pochodzi z blogu Sousoukitchen, gdzie bułeczki te nazywają się Sandwich Bread.
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g masła
1 jajko
120 ml ciepłej wody
1 tbsp drożdży instant
1 tsp cukru
1 tsp soli
180 ml ciepłego mleka
Masło, jajko i wodę wymieszać, dodać pozostałe składniki (mleko na końcu). Wyrobić ciasto. Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następni ciasto odgazować, podzielić na 8 części, z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Przed włożeniem do niego bułek - posmarować je wodą i posypać sezamem i makiem. Piec 15 minut.




30 lipca 2011

Placki z cukinii z fetą



To drugi przepis na placki z cukinii na moim blogu. Danie już tak popularne, że chyba każdy zna przepis, ale te z serem feta smakują mi bardziej, niż dotychczas robione - są bardziej wyraziste w smaku, stary przepis idzie więc do lamusa.

Składniki:
3 duże cukinie
1 mała cebula
pęczek natki
4 jajka
6 łyżek mąki
1 op. sera feta

Cukinię (nie obierać) zetrzeć na tarce (największe oczka), posolić, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć z cukinii wodę. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną natkę i cebulę, rozdrobniony ser feta, doprawić. Wg przepisu na którym się opierałam (forum cincin) wystarczyły 3 jajka i 3 łyżki mąki. Moje placki z takimi składnikami rozpadały się, ale po zwiększeniu ilości jajek i mąki - były ok. Ilości trzeba więc dopasować do osiągnięcia właściwej konsystencji.
Następnie nakładać łyżką na gorący olej, smażyć z obu stron.

17 lipca 2011

Omlet z kurkami

Najbardziej smakują grzyby własnoręcznie zebrane...ale omlet z kupnymi kurkami też smakuje wybornie.

Składniki:
20 dag kurek
łyżka masła
4 jajka
szczypiorek
łyzka startego sera żółtego

Grzyby oczyścić, dusić na maśle 20 minut. Osączyć.
Jajka roztrzepać, dodać 5 łyżek wody, wymieszać, posolić.
Na gorącej patelni z roztopionym masłem wylać masę jajeczną. Smażyć do czasu, aż góra będzie lekko płynna, a omlet da się podważyć. Posypać serem zółtym i na jednej polówce ułozyć uduszone kurki, posypać szczypiorkiem. Omlet złozyć na pół i zsunąć z patelni.
Połówka takiego omletu to 1 porcja.