8 grudnia 2011

eintopf - Gęsta zupa z papryki.


Eintopf - potrawa jednogarnkowa zastępująca cały obiad. Tutaj - gęsta zupa z papryki, fasoli, pomidorów i oliwek. Do świeżej bułki.
przepis z publikacji:"pomysły na dania z papryką"wyd.Agora.

Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
puszka pomidorów
2 łodygi selera naciowego
garść czarnych oliwek
15 dag wędzonego boczku
oliwa
po 4 łyżki białej o czerwonej fasoli z puszki (dałam tylko czerwoną)
opcjonalnie - camembert

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę, smażyć 5 minut. Dodać pokrojony w plastry seler naciowy i pomidory oraz oliwki. Zalać 2 - 3 szklankami wody. Gotować 25 minut. Na koniec dodać fasolę i gotować kolejne 5 minut.
Zupę już w miseczkach posypałam pokrojonym wędzonym camembertem. Potrawa nabrała gęstości i bardziej wyrazistego smaku.

1 komentarz: