2 łyżki zakwasu
2,5 szkl. razowej mąki orkiszowej
1 szkl. mąki żytniej 720
1 szkl. mąki pszennej 650
1 łyżeczka soli
2,5 szkl. lekko ciepłej wody
czarnuszka (do posypania)
Do dużej misko wlać wodę, dodać zakwas i sól. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mąki, po wymieszaniu dodać wodę z zakwasem. Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy. Przykryć folią spożywczą. Ja użyłam garnka rzymskiego (wcześniej namoczonego).
Odstawić do wyrośnięcia. Chleb potrzebuje 10-12 godzin. Jeżeli kiepsko rośnie - można wstawić go pod koniec do lekko nagrzanego piekarnika.
Przed pieczeniem posypać czarnuszką.
Chleb wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec dalsze.
Ponieważ chleb w garnku rzymskim wstawia się do zimnego piekarnika, a temp. nie może przekroczyć 200 st. - zmodyfikowałam czas pieczenia - w temp. 200 st. C przez pierwsze 20 minut (licząc od włączenia piekarnika), następnie obniżyć temp. do 180 st. i piec 1 godzinę i 20 minut.
Chleb wyjąć z formy, najlepiej jeść dopiero następnego dnia.
Przepis pochodzi ze strony biokurier.pl . Niestety nie ma tam opcji wstawienia komentarza. Szkoda, bo chleb wg przepisu p.Basi wyszedł pyszny:).
ładna ta czarnuszka na wierzchu.
OdpowiedzUsuń