3 października 2011

pasta z soczewicy

Czerwona soczewica to bardzo zdrowe warzywo, bogate zwłaszcza w witaminy z grupy B i żelazo. To też alternatywa dla pospolitych dodatków na kanapki. Przepis częściowo na podstawie www.biokurier.pl

Składniki:
200 g ugotowanej soczewicy (ja używam firmy Sante)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na maśle
1/5 kostki masła
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 pomidor
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki kuminu

Ugotowaną wg przepisu na opakowaniu soczewicę ostudzić. Soczewica powinna lekko się rozpadać tak, żeby można było ją utrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Dodatki można oczywiście zmieniać, może to być papryka, pieczarki.
Pasta komponuje się zwłaszcza z chlebem żytnim lub orkiszowym.

2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię soczewicę :-) Ja pasztet robię z dodatkiem jajek i piekę go w piekarniku, można go potem kroić w plasterki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny dodatek do pieczywka:)

    OdpowiedzUsuń