26 sierpnia 2011

Chleb żurkowy na zakwasie.

Przepis na ten chleb wypatrzyłam na blogu Co by tu zjeść. Zawsze przemawiały do mnie chleby na żurku, ale jakoś nigdy nie miałam go w odpowiednim momencie. Ale zdjęcie na blogu Kasi było tak apetyczne...chleb upiekłam i wyszedł wspaniały. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz.

Składniki:

wieczorem:
300 g mąki żytniej
250 ml wody
2 łyżki dokarmionego zakwasu

rano:
500 g mąki pszennej
160 g mąki żytniej 720
250 ml żurku
100 g wody
1 płaska łyżeczka drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki wymieszać, dodać zaczyn z poprzedniego dnia. Wyrobić.
Odstawić do czasu podwojenia objętości. Przełożyć ciasto do foremek ( moje ciasto wypełniło keksówkę 23 cm i jedną malutką).
Po ponownym wyrośnięciu - piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę, spryskując chleb kilkakrotnie w czasie pieczenie.

4 komentarze:

  1. Pięknie wyrósł jestem oczarowana:)Bardzo się cieszę że przypadł ci do gustu i smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, czarujący!
    podziwiam ludzi piekących chleb.
    jestem w tym niestety laikiem, brak mi czasu.
    i umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  3. A może ja, w takim razie, niepotrzebnie się boję żurkowych chlebów?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam zapisany ten chlebuś do wypróbowania ....a teraz wiem, ze wypróbuję go jeszcze szybciej:)

    OdpowiedzUsuń