Przygotowując kurki do zamrożenia - po ich obgotowaniu - zostało mi trochę skoncentrowanego wywaru. Wykorzystałam go do ugotowania tej zupy. Myślę, że idealnie pasuje na rozgrzewający posiłek dla zmarzniętych jesiennych grzybiarzy. W każdym razie mi wypady na grzyby zawsze kojarzą się z marznięciem i kubkiem gorącej herbaty z termosu pitej skoro świt w środku lasu. Gdyby jeszcze po powrocie do domu szybko ugotować taką zupę...hm...
Składniki:
wywar z ok. 700 g kurek
garść kurek
5 średnich ziemniaków
włoszczyzna
sól, pieprz
pół łyżeczki lubczyku
Do wywaru dodać kurki, pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy. Wyjąć kurki, zmiksować całość, dodać ponownie całe kurki, wymieszać. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
zamarzyła mi się taka zupa.
OdpowiedzUsuń